Скопие: Нямаме право да заставаме зад хора, които се определят като македонци в България

Георги Савчев 13 февруари 2022 в 19:02 12994 0

Буяр Османи

Хората, които се самоопределят като македонци в България, са български граждани. И България трябва да застане зад тях, както само Северна Македония може да застане зад мен. Ние нямаме право да заставаме зад хора, които не са наши граждани. Иначе ще излезе така - Албания да застане зад албанците тук, Турция да застане зад турците тук, заяви днес на редовния си седмичен брифинг македонският външен министър Буяр Османи. 

Македония има задължение да не се меси по отношение на конституционната уредба в България, ние нямаме право да казваме на българите каква да е тяхната конституция, такова задължение е поето през 1999 г. и 2017 г., уточни Османи.

Същевременно външният министър е на мнение, че българите трябва да бъдат вписани в македонската конституция:

"Ако няма спор за искането на хърватите и черногорците, защо би имало спор за искането на българите за признаване на българското малцинство - спрямо македонското мнозинство."

Според него ако представителите на българската общност в Северна Македония бъдат отхвърлени, те "нямат друга алтернатива освен да отидат и да се срещнат с представители на институциите в София".

Буяр Османи поясни, че срещата му през седмицата с Петър Колев, председател на партията Граждански демократичен съюз, е била именно с тази цел - интегриране на всички общности в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови