Ще се кандидатира ли Мая Манолова за кмет на София? 'Зависи'

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2019 в 13:21 3053 0

Омбудсманът Мая Манолова все още няма решение дали ще се кандидатира за кмет на София, като то зависи и от развитието на законодателните инициативи, които е подела. Това заяви самата тя в Народното събрание пред журналисти днес. 

Манолова за пореден път се обяви в подкрепа на машинното гласуване, като според нея установените неточности от машинния вот на Европейските избори са резултат от начина, по който СИК брои гласовете. 

Тя коментира, че управляващите се опитват да премахнат машинното гласуване със спорни аргументи, въпреки че гласоподавателите очевидно го искат.

"Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии. В над 1100 секционни избирателни комисии неправилно е отчетен резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции", подчерта тя.

В образеца на протокол ЦИК не е оставила графи за паралелно отразяване на машинния вот, което е довело до проблеми при преброяването, заяви Манолова.

"С просто око може да се провери как в определени секции машинните гласове са повече от сбора на хартиените гласове. Което показва, че проблемът не е в машинното гласуване, а в начина, по който СИК брои. Всъщност машините разобличиха хората в СИК", коментира тя.

Според нея при Европейските избори тези неточности не са оказали огромно влияние, но биха могли при предстоящите местни, ако не бъдат поправени.

След въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София, тя отговори: "Нямам такова решение към този момент. Зависи, включително и от развитието на законодателните предложения, които съм отправила към народните представители". Днес Манолова дойде в Народното събрание с касетки с череши, с които почерпи депутати и журналисти.

"Тук съм, за да спазя традицията и да почерпя с череши и да подсетя депутатите, че има законопроекти, които са важни за българските граждани. Нямам такова решение към този момент. Зависи, включително и от развитието на законодателните предложения, които съм отправила към народните представител. Става въпрос за проекта за ограничаване на свърхправомощията на банките и на монополите в съдебната фаза, в закона за частния фалит, за хората с увреждания", допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови