Шишков: Магистралите и скоростните пътища са доникъде, нужни са още 1200 км

Йорданка Веселинова 13 декември 2022 в 15:26 1261 1

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Шишков, служебен регионален министър, в пленарната зала

Строежът на магистралите и скоростните пътища в страната е "доникъде", а България е "магистрално бедна", заяви служебният регионален министър Иван Шишков по време на изслушването си в парламента.

Той добави, че е нужно изграждането на още поне 1200 километра скоростни пътища и магистрали, за което ще са необходими около 20 млрд. лв.

"Лошото е, че за две трети от тях няма и проекти. Ако сега и веднага не бъде проектирано всичко, ще означава след четири години този разговор отново ще бъде воден."

По думите му е нужна промяна в начина на финансиране, защото в противен случаи те няма да бъдат построени дори в следващите десет години.

За магистрала "Струма" министърът заяви, че през януари ще приключи процедурата и се очаква да бъде избрано трасе. Той добави, че се работи усилено и се надява пред май догодина да има разрешение за строеж.

По магистрала "Хемус" от планирани 420 километра, към 18 октомври тази година са изградени 191 километра. Работело се за това участъкът до пътен възел "Плевен", който е разделен на три строителни лота, да е готов в периода 2024-2025 г., каза министърът. Той добави ,че шестият участък е на финалната права за отчуждяване.

За магистрала "Черно море" между Бургас и Варна е сключен договор за идеен проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!