Quantcast

Шефът на Гранична полиция подаде оставка

Юлиан Христов Последна промяна на 29 декември 2014 в 12:50 3828 0

Захарин Пенов

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Захарин Пенов е подал оставка, съобщиха за OFFNews от МВР.

Оставката му идва само няколко дни след инцидента на границата, при който загина един полицай. След инцидента най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), поиска наказания и оставки. 

Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че днес е взел решение да приеме оставката на Пенов, която била подадена още преди два дни. Днес министърът се срещна със синдикатите.

Три доклада за положението по българо-турската граница са били внесени в последния работен ден преди Коледа от вътрешния министър Вучков в Министерския съвет. С тях се иска отзоваване на всички пеши патрули по българо-турската граница, замяната им с автопатрули, доизграждането на стената между България и Турция, която да възпрепятства миграционната вълна и създаването на добра инфраструктура в пет общини по българо-турската граница.

Вучков каза още, че с постановление на Министерския съвет ще бъдат назначени още 700 души в "Гранична полиция", които да заменят в момента присъстващите там полицаи от цялата страна.

Още на 26 декември със заповед на вътрешния министър е започнало изтеглянето на пешите патрули в опасните участъци по българо-турската граница. Така 101 полицаи са били отзовани и в момента охраната се осъществява малко по-навътре на територията на България.

Утре се очаква МВР да оповести доклада за положението на българо-турската границата и условията, при които живеят полицаите, съобщи БНР. Това ще се случи по искане на синдикатите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !