Седмица след местния вот Община Габрово бърза да качи значително данъците

OFFNews 05 ноември 2019 в 21:02 9933 1

Снимка gabrovo.bg

Кметът на Габрово Таня Христова

Седмица след местния вот, който приключи на първи тур с победа на досегашния кмет Таня Христова от ГЕРБ, Община Габрово излезе с проект за изменение на Наредбата за определяне на местните данъци.

Проектът предвижда да се покачат значително от 1 януари догодина данъците върху недвижимите имоти, възмездното придобиване на имущество, както и екологичният компонент в данъка върху леки и товарни автомобили.

В новия местен парламент, който още не е положил клетва, ГЕРБ ще имат 19 общински съветници, БСП - 7, ВМРО - 3,  коалиция "Ние, Гражданите" - 3, а ДБ - 1.

Предложенията на Община Габрово са: данъкът върху недвижимите имоти да нарасне от 1,5 на 2,3 на хиляда върху данъчната оценка на имота; при възмездно придобиване на имущество данъкът да е в размер на 3,0 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-високата стойност; екологичният компонент да се определя в зависимост от екологичната категория на автомобила в следните граници: – без екологична категория, с екологични категории "Евро 1" и "Евро 2" – 1,30; "Евро 3" –  1,10; "Евро 4" – 0,90; "Евро 5" - 0,60; "Евро 6" и "ЕЕV" - 0,40.

В мотивите за качването на данъците е посочено, че "основна част от инвестициите, направени до настоящия момент в общината, са от външно финансиране, но за следващите отчетни периоди това финансиране ще бъде ограничено и недостатъчно, за постигане на подобни мащабни инвестиции. Изискванията от граждани и фирми относно местни инфраструктурни и други проблеми в града и една голяма част от нужди по селата, се увеличават в пъти повече от това, което общината може да си позволи с досега определените собствени приходи."

Очакваните резултати след приемането на проекта за изменение на Наредбата за определяне на местните данъци са "да се увеличат постъпленията от собствени приходи в размер на около 1 800 000 лв. По този начин ще се даде възможност Община Габрово да работи активно за удовлетворяване очакванията на граждани и бизнес за: подобряване на инфраструктурата на територията на общината; изпълнение на социалната, културната и образователната политика; финансово подпомагане на обществения транспорт; съфинансиране на проекти по различни програми."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

06.11 2019 в 08:28

Ами изпълняват си хората предизборните обещания..
Пред Баце и Дончоолууу..
Дето ги спестиха на габровлии в предизборната кампания..
Готвят си се хората.. За новио евробюджет.. И спирането на еврата..
И повличат крак.. За останалите общини..