Съветници в Добрич атакуваха кмета със сигнал до КПОНПИ за конфликт на интереси

OFFNews 23 септември 2023 в 15:38 1652 0

Йорданов

Снимка Община Добрич

Йордан Йорданов

Дни след като кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, общински съветници от листата на ГЕРБ/СДС са подали сигнал срещу него в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфликт на интереси. Сигналът е с дата 21 септември, два дни след последната общинска сесия.

Причината е продажбата на общински терен на дружество, което сменило правната си форма - от ЕООД на ООД, като 45% от капитала му станали собственост на майката на кмета.

Теренът е 1200 дка и според сигнала е с променен статут от "обработваеми площи земи - трайни насаждения" в зона "терени за енергийни производства за изграждането на фотоволтаичен парк". Според подалите сигнала общински съветници кметът няма право да внася за разглеждане в съвета докладни, засягащи материален интерес за него или членове на семейството му.

Междувременно от администрацията на добричкия кмет съобщават - също на 21 септември, че той е разпоредил връщане на решението за предварително съгласие за промяна предназначението на терена общинска собственост от публична в частна поради липса на мнозинство от 2/3 гласували съветници.

През февруари Йорданов беше избран за председател на Движение "България на гражданите". За местният вот през октомври той обяви, че ще разчита на подкрепата на местна коалиция, но разширена с още няколко партии като ИТН и ВМРО.

Срокът за произнасяне на КПКОНПИ е едномесечен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки