Сакскобургготски и Карадайъ в прегръдка по повод Деня за възпоменаване на Ататюрк

OFFNews 20 май 2022 в 12:40 1556 0

Снимка Пресцентър ДПС

Симеон Сакскобургготски, бившият президент Росен Плевнелиев и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се поздравиха по повод Деня за възпоменаване на Ататюрк. Тримата присъстваха на снощната премиера на документалния филм "Софийските години на Мустафа Кемал 1913-1915" в Централния военен клуб в София, а фотографи уловиха сърдечна прегръдка между Саккобургготски и Карадайъ.

Автори на документалния филм са Нехиде Дениз и Уфук Каракаш, а мястото на прожекцията не бе избрано случайно - "Бащата на турците" е обичал да посещава Централния военен клуб в годините , когато е бил военен аташе в София.

След прожекцията имаше бурни аплодисменти и публиката стана на крака. Освен Сакскобургготски, Плевнелиев и Кардайъ, гости на събитието бяха и бившият президент Петър Стоянов, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ и неговият заместник Бейхан Мехмед.

Турската посланичка у нас Айлин Секизкьок заяви, че Мустафа Кемал Ататюрк е работил изключително активно като военно аташе в София в периода 1913-1915 г. По думите ѝ оттогава за всички турски дипломати е привилегия да работят в София. Секизкьок каза, че благодарение на Ататюрк днес България и Турция не воюват, а са съюзници. Тя цитира самия Ататюрк: "Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е срещу България, той е и срещу Турция".

Премиерата на филма е част от Дните на Ататюрк в България. Предстои и изложба на архивите на двете страни. Филмът бе показан за първи път в Деня на възпоминание на Ататюрк, който се чества още и като Ден на младежта и спорта в югоизточната ни съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови