Съдебната реформа - невъзможна, депутатите обаче продължават

Йорданка Веселинова 27 януари 2023 в 10:04 2549 4

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Десислава Атанасова, Андрей Гюров, Никола Минчев, Хамид Хамид и Йордан Цонев в началото на пленарния ден

След като вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС се регистрираха само трима души, а голяма част от групите на ПП и ДБ отсъстваха, днес по предложение на Десислава Атанасова депутатите отново пренаредиха програмата за работа на Народното събрание.

Предложението ѝ мина с голямо мнозинство, като "против" бяха от БСП и "Възраждане". Ентусиазмът идва, след като вече е сигурно, че съдебната реформа е невъзможна. Причината - ще е нужно заседание за обединяване на текстовете в общ законопроект, едва след което ще започнат да текат сроковете между двете четения. Дори и ако те бъдат намалени, времето на това Народно събрание няма да стигне. 

Спасиха Иван Гешев с процедурна хватка

Днес заседанието ще продължи с дебатите по промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Ще се гласуват няколко законопроекта по ПВУ, както и дълго чаканият законопроект за промени в Закона за защита от домашното насилие.

На косъм: Депутатите гласуват промените в Закона за защита от домашното насилие

Очаквано второто четене на промените в Кодекса на труда, свързани с увеличението на минималната работна заплата на 850 лв., бе отложено. Предложението на БСП за повторно включване на текстовете в програмата не мина - "за" гласуваха само от ПП, БСП и "Възраждане" и независимият Явор Божанков.

Депутатите няма да изслушват външния министър Николай Милков за ситуацията със Северна Македония, нито пък ще се обсъждат проектодекларациите по казуса. 

Вместо това ще се прегласува Законът за енергетиката след наложеното от президента Румен Радев вето.

След множество процедури за промяна в дневния ред, като всички предложения бяха за нова точка втора, след съдебната реформа, на трибуната излезе независимият депутат Явор Божанков:

"Всички излизат и казват, че искат първа точка да е съдебната реформа. Едните - ГЕРБ, направиха така, че да я забавят достатъчни, да падне заседанието и такава да няма, а другите - БСП, гласуваха срещу нея в комисия. Обаче днес всички те искат тя да е първа, защото знаят, че няма време, че тя няма да мине и рязко се увеличи подкрепата за съдебната реформа."

Цялото упражнение с процедурите продължи 54 минути. Така почти час пленарно време бе загубено в спорове и обвинение. Депутатите продължават с промените в НПК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

AlexT

27.01 2023 в 11:24

2 .Някога , преди години, Новата Конституция ПРИЕ , след 3 месеца, ДЕЙСТВАЩИТЕ тогава прокурори и съдии- от преди 1989 г- да СТАНАТ НЕСМЕНЯЕМИ и “независими” ..Е , станаха, СДС го проспа и резултатът и СЕГА е налице..Потомственост,семейственост, ДС-БКП , руски агенти и т.н.. И шкембета ,големи , начело на Следствената служба, и един “разследвал” доган- после близки приятели с него  ,беше шеф , и с изключение на ЕДИН, ЕДИНСТВЕН свестен СЛЕДОВАТЕЛ, за всичките тези години !? И го гонят нон стоп..
С други ДУМИ , ВСЕКИ юрист над 30-40 години, ЩЕ РАЗСЛЕДВА МНОГО по- професионално, реално ,главния прокурор, при наличие на законовите предпоставки, отколкото ЕДИН СЛЕДОВАТЕЛ от ДНЕШНИТЕ – НАЗНАЧЕН от ПРОКУРОРСКИЯ ВСС- той просто НЯМА да го разследва…:)):))
Това е комуно- положението вече над 30 години !?? ГЕРБ, ДПС , “възраждане”, нинова и сие , се ГРИЖАТ , здраво, ЯКО :) да не МРЪДНЕ някой другаря гешев от поста му , иначе мафията ще се СРУТИ като ..домино..
Друг път- повече по темата

-1395

3

AlexT

27.01 2023 в 11:23

Наказтелно процесуалния кодекс-вчера и днес в НС..За какво става дума, с две думи ?
Дем. България и ПП предложиха СЪДИЯ от ВКС / върховен касационен съд/, придобиващ временно статут на прокурор , ИЗБРАН на случаен принцип, да може да ръководи следствието ,повдигане на обвинение и т.н., евентуално, срещу главния прокурор на страната !
Съвсем случайно, ‘възраждане” предложи СЛЕДОВАТЕЛ от НССлужба да ръководи това следствие ..:) Но ,сега следователите се предлагат и ИЗБИРАТ от ПРОКУРОРСКАТА колегия на ВСС,/по Конституция / т.е.магистрат ИЗБРАН от прокурори, да разследва Главния прокурор!? :) И, разбира се, се предлага и НСС- следователите , да СТАНАТ и по Конституция- вече,” независими”:) ..Нещо, за което няма ВРЕМЕеее…Т.е. МАФИЯТА не иска да има изобщо такива промени, но ако ги има – те да са БЕЗОбидни, безсмислени, НЕработещи,ПРОмафиотски – за мафията , която СЕГА се готви пак да управлява …Това е , казано с две думи ,положението ..
Някога , преди години, Новата Конституция ПРИ

22548

2

dolivo

27.01 2023 в 10:36

Лъснаха, само дето на Ганя кебапчета и лява обувка му е в полезрението

4038

1

Moirae

27.01 2023 в 10:28

Безотговорно и предателско е поведението на тези, които бягат от реформа на прокуратурата и въдворяване на еднаква справедливост за всички и всеки българин. Систематчно това са партиите наследили БКП: ДПС, ГЕРБ и БСП (в низходящ ред по незаслужена сила).

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика