Русия не е в чак толкова силна позиция. Не успя да обясни дори на своите за войната

За БСП се налага да взема трудни решения, но да оставим България без правителство и парламент в тази ситуация е изключително безотговорно и ние сме готови да платим политическа цена, каза зам.-председателят на НС

OFFNews 06 март 2022 в 12:39 10903 3

"Първо трябва да се постигнат условията за примирие в Украйна, а след това да се мисли за последващите стъпки. Да не се поставят предварително условия при преговорите между Москва и Киев. Едва ли можем да очакваме някакъв драматичен напредък и при третия кръг от преговори". Тази прогноза направи пред БНР заместник-председателят на парламента и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин.

"Русия не успя с мълниеносната атака, както очакваше, и сега не е в чак толкова силна позиция. Тя не успя да убеди и собственото си население защо тази война е справедлива. ... Обяснението кой е прав в една война е много важно нещо, а струва ми се, че Путин не можа да го обясни и му става все по трудно, тъй като нещата се затягат", коментира той.

По думите на Вигенин не може някой друг да избира посоката на развитие на една държава, освен нейните граждани.

"Това, което се случи през 2014 година в Украйна, започна от едно дребно събитие. Нека припомним как тръгна всичко. Започна от това, че едно договорено и предстоящо да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС беше спряно от Янукович под натиска на Русия. Започнаха протести и стъпка по стъпка се получи онази ескалация. След събитията от 2014-а Крим премина под руски контрол, а Донбас - регионите на Донецк и Луганск - бяха извадени от политическия процес в Украйна и една голяма част от населението, което е с проруски симпатии, спря да участва в изборите в Украйна. Така се получи съществен превес на силите, които искат проевропейско развитие на страната. ... Изборите там преминаваха по всички правила. От гледна точка на ОССЕ изборите в Украйна са минавали по високи стандарти", подчерта той.

Вигенин коментира, че в Украйна има крайнодесни групировки, за съществуването на които има историческа обусловеност.

"Те се асоциират с борбата за независимост на Украйна от СССР. Колкото по-агресивно е отношението на Русия към Украйна, толкова по-голяма сила придобиват тези групировки", категоричен е бившият външен министър.

В предаването "Неделя 150" той заяви категорично, че управляващата коалиция е стабилна:

"За БСП се налага да взема трудни решения, но да оставим България без правителство и парламент в тази ситуация е изключително безотговорно и ние сме готови да платим политическа цена, но страната да стои стабилно".

Вигенин изрази притеснение разделението в българското общество.

"Да се търсят политически дивидент в тази ситуация е политическо мародерство във време на война. Трябва да дефинираме по-ясно кое е доброто за България в тази ситуация, да се опитаме да преведем заедно България през тази криза. Сега всичко е непредвидимо", заяви зам.-председателят на парламента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3300

4

bgp

06.03 2022 в 16:21

Съществуват следните леми в българската политика ...

Те са опорни твърдения за доказване на теореми , в случаят за политически решение и поведение на околните !!
.........................
Всеки комунист е комунист .
Ако един комунист е комунист , то той е комунист .
Комунистите са комунисти , защото са комунисти .
Комунистите са , циници , демагози , предатели , нагаждачи , продажници ......... !

Гербо-комунистите са най-висшата форма комунисти !

ПРОСТАКЪТ бойко борисов е Бос на Мафията , най-виден гербо-комунист , доказан криминален бандит , страхливец и велик Предател на България !!!


Всеки който се води в решенията си от горните леми ...... няма да сбърка !!!!

10212

2

Човека

06.03 2022 в 14:14

Много си е изкривил устата горкия за да не каже, че вината е изцяло руска от началото до края. Много мъка има в бсп.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки