Лазаров се разграничи от разработката "Червеи"

OFFNews 08 февруари 2015 в 12:13 4930 6

Главният секретар на МВР се разграничи от разработката "Червеи" - той не знаел за нея, камо ли да я разпорежда, и заяви, че ако са били подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски", това е "престъпление и злоупотреба с власт".

"Нямам данни за извършена операция за подслушване на протестирали срещу кабинета „Орешарски”. Много ми се иска ако някой има такива данни, да ги предостави на компетентните органи. Нека те извършат съответните проверки и да се изясни обективната истина. Темата за специалните разузнавателни средства е изключително чувствителна и трябва да бъде чувствителна, защото е ясно регламентирано в законовите и подзаконовите нормативни актове кога се използват СРС-та", заяви Светлозар Лазаров по време на проверките на автопатрули от КАТ-СДВР.

Той подчерта, че ако е имало такава разработка, трябва "ясно, точно и конкретно да бъдат посочени лицата, които са създали условия за ограничаване гражданските права на хората".

„Ако това подслушване е извършвано, то това е престъпление и злоупотреба с власт. Но ако няма такива факти, не бива да облъчваме обществото и да поставяме под съмнение действията на служителите на МВР по опазването на протестите", заяви още Лазаров.

Според него опазването на реда по време на протестите е предизвикало "доста позитивни коментари, включително от самите протестиращи”. Били предотвратени сблъсъци и по-сериозни инциденти, извеждани са били и групи провокатори и криминално проявени лица.

„Надявам се и е в интерес на обществото по най-бързия начин истината да бъде установена от компетентните органи, в това число и съдебната власт и да стане достояние на обществото”, каза още той.

За разработката "Червеи" се разбра миналата седмица, когато председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов заяви, че в разрез с конституцията и закона са били прилагани СРС срещу среди, свързани с протестите срещу кабинета "Орешарски" в продължение на 300 дни. Хората били подслушвани, следени и снимани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови