Ревизията на управлението на Борисов започва с 9 сектора за последните 4 години

Елена Николова 21 април 2021 в 18:52 5273 0

Снимка Елена Николова

На първото си заседание днес временната комисия по ревизия за изразходваните публични средства от правителствата на Борисов реши да започне работа с проверка в девет приоритетни сектора за последните четири години. 

Предложението беше прието с 16 гласа "за" и 2 "против". То беше отхвърлено от депутатите от ГЕРБ с аргумента, че срокът за проверка, гласуван от Народното събрание, не може да бъде променян с решение на комисията.

В стартовия списък за ревизия на разходваните средства от Министерски съвет се включват: Софийската стокова борса, държавните горски предприятия, сектор "Пътно строителство" ("Автомагистрали", Агенция Пътна инфраструктура), проектът "Турски поток" и "Булгартрансгаз", Българската банка за развитие, Националната програма за енергийна ефективност, финансирането на мерките за справяне с пандемията от COVID-19, "Български ВиК холдинг", "Държавна консолидационна компания", "Монтажи", "Монтажи-София" и "Управление и стопанисване на язовирите". 

Председателят на временната комисия Мая Манолова обясни, че списъкът е изготвен на базата на най-големите направени разходи за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността сектори - с оглед на корупционния риск.

"Хората очакват истината за харченето на тези пари", заяви тя.

Според Манолова трите месеца за работата на комисията, а и "най-вероятно един по-кратък срок, който е обвързан с живота на 45-ия парламент, няма да даде възможност да бъдат проверени тези стотици дружества, органи и институции - за периода от 10 години назад".

В работата на комисията ще могат да се включат различни неправителствени организации, експерти, граждани и журналисти.

"Комисията ще заседава публично и прозрачно, излъчвайки онлайн своите заседания", уточни още Мая Манолова.

Комисията ще работи с документи и по сигнали, като ще може да се самосезира след медийни публикации и от публична информация за корупционен риск. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика