Равносметката на БСП за евровота: Не успяхме да се противопоставим на активния Борисов, не пуснахме клип на Станишев

OFFNews 16 юни 2019 в 13:18 3249 1

БСП не е успяла да се противопостави на активното включване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборната кампания през последните две седмици преди вота на 26 май. 

Това бе една от посочените в доклада за резултатите от европейските избори причина за загубата на социалистите, прочетен от Валери Жаблянов пред делегатите на заседанието на червения конгрес в НДК. Изчитането му в пълен обем предизвика спорове в залата, защото голяма част от присъстващите напуснаха залата, след като стана ясно, че оставка на Корнелия Нинова няма. 

В отчета Жаблянов се спря на напускането на депутатите от БСП на парламента и пропуснатия момент за връщането им в пленарна зала, многото почивни дни през май, както и скандалите около реденето на листата за евровота и мястото на лидера на ПЕС Сергей Станишев в нея.

Не пуснахме предизборен тв клип, предоставен от Сергей Станишев, поради изразходването на средствата за медии, както и заради това, че в него не се споменаваше БСП, съобщи още Жаблянов. 

Години наред партията ни търпи загуби. Днес трябва да си отговорим защо на евроизборите отново останахме втори. Изглежда, че вече свикнахме с това. БСП не успя да постигне основната си цел на тези избори - да се наложи като параментарна алтернатива и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Загубихме вота, при това със 7%. Причината е отсъствието на достатъчно задълбочен политически анализ, прочете още критики Жаблянов. 

В изводите се казва още, че и двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително 2 пъти на изминалите избори. „Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5.5% през 2017 г. и 6.8% сега). БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на Европейски избори 2019 г. – да ги спечели, така че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори", се казва в доклада. Жаблянов прочете още, че за постигането на тази цел е било необходимо да бъдат спечелени поне 2/3 от гласовете за БСП, подадени на парламентарните избори през 2017 г. В документа се изразява съжаление, че БСП не е могла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Констатирано е, че левицата не е съумяла ефективно да противодейства на включилия се в кампанията министър-председател.

„Безспорно трябва да отбележим ръст на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич. В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление”, се казва още в доклада, представен от Валери Жаблянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

16.06 2019 в 15:15

Включете и изцяло негативната кампания на Елена Йончева срещу Борисов. Нямаше положителни послания, нямаше привличащи хората нови обединяващи, а не разделящи идеи. Имаше само плюене, закани и изнасяне на факти, които явно се знаят отдавна, но нарочно не са отработени, за да чакат точно преди избори да бъдат съобщени, с цел постигане на лична изгода. Тя получи предизвестената си победа, но партията им загуби. Очакваемо, при това процедиране и толкова можене.