Райчев: Службите трябва да имат страх от хората, а не от политиците

OFFNews 01 юни 2021 в 20:03 2748 0

Разузнавателните служби нямат страх Божи от хората, а трябва да имат, коментира пред БНТ социологът Андрей Райчев.

"Службите за сигурност плачат за реформа, сериозен парламентарен контрол и за страх Божи от хората. Тях не ги е страх от нас. Не трябва да ги е страх от политически фактори като Борисов, Нинова или Трифонов, а от нас. Начинът това да се случи е парламентът да направи сериозна комисия – вижте комисията на Манолова как разтресе България" - коментира Райчев.

Социологът смята, че досега не е имало толкова енергично служебно правителство на власт. Райчев отправи критики към служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков: "Има серия министри, които се харесват на хората, затова е възможно те да бъдат сложени в бъдещи листи. Единствената лъжица катран в супата е Бойко Рашков. Министърът на вътрешните работи трябва да говори отмерено, ясно и главно с факти. Рашков дотук заема половината от шоуто на правителството." 

Според Райчев, много приказки без ясен резултат само ненужно безпокоят хората.

По повод предстоящите избори Райчев коментира, че ГЕРБ се опитват да оцелеят, но не са се разпаднали, а БСП се бори със самата себе си - в опити да повиши резултата си до половин милион българи. "Демократична България" има лек ръст, а коалицията на Мая Манолова и Отровното трио ще прескочи бариерата, благодарение на успехите на Комисията по ревизия. 

Според социолога "Има такъв народ" ще са длъжни да съставят правителство, ако получат мандат.

По думите му, на миналите избори е имало много причини ИТН да не вземат мандата - под предлог, че вотът е нечестен. А сега, след като проблемите с вота в чужбина са решени и гласуването ще е машинно, би трябвало вотът да е реален и ИТН нямат причина да не реализират мандата. 

Райчев заяви, че е проучил какви хора гласуват за Васил Божков - такива, които таят ненавист към всички кандидати и възприемат партията на Божков като възможност за протестен вот и саботаж на политическата система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови