Радев: Прокуратурата говори с гласа на жълтите медии и брани правителството

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2020 в 10:09 2198 0

Прокуратурата дава тон за погазване на закона - те не спазват следствената тайна, произволно решават кое е високообществен интерес и кое не, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос.

Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, и разбира се за съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя, добави той.

„Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, каза президентът.

Според него прокуратурата навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет. "Да речем работата на НОЩ и на правителството за преодоляване на кризата с COVID-19“, обясни Радев.

Президентът заяви и че по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии.

"Това е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя", заяви държавният глава.

Той каза, че българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване на това омерзително петно в момента по всички чужди медии.

„Само с истината може да бъде изчистено това и това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, няма да стане с шумно преследване на неудобните, а прикриване на правителството“, каза Радев.

Колкото до това дали вярва на Пламен Узунов, президентът каза, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация.

„Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където „свинските черва“ водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителство. Затова трябва ние да отстояваме като общество законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд“, заяви държавният глава.

Той заяви, че в неговия екип има стабилност, "защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес".

Държавният глава участва в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови