Радев отбеляза Деня на Европа и Деня на победата

OFFNews 09 май 2017 в 11:24 2418 0

Радев отбеляза Деня на Европа и Деня на победата

„Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без който и без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус“.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На събитието присъстваха български ветерани от Втората световна война, представители на военно-патриотични съюзи и организации, стотици граждани.

„Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлерофашизма, а сред тях и хиляди българи“, посочи държавният глава, според когото България има своето достойно място и бъдеще в Европа.

По-късно пред сградата на президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието президента Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

 Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния войн, предаде репортер на Агенция "Фокус". Радев посочи, че е пред Паметника на Незнайния войн, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма. "Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев. По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса. "Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews