Радев: От това как се справяме с цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза

OFFNews 18 февруари 2022 в 12:38 1767 1

Тук съм заради хляба на българите и този въпрос е от първостепенно стратегическо решение. За българина цената на хляба като елемент от малката потребителска кошница е особено чувствителна тема. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза.

Това заяви президентът Румен Радев, който беше на посещение в компанията "Добруджански хляб" АД, профилирана в производство на хляб и хлебни изделия. 

"Много е важно да има диалог с правителството и аз го призовавам спешна да разгледа проблема с хлебопроизводство, да се вземат неотложни мерки. Те са свързани не само с директна финансова помощ, а имат всеобхватен характер. Не всичко опира до пари, но и до това да се вземе решение как да се борим със сивата икономика и да има завишен контрол"ы каза още държавният глава.

По думите му дебатът и решенията за диференцирани ставки за ДДС изостава. "Моят призив е управляващите да се вслушат в хората, които произвеждат хляба. 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, може да се помисли и за разширяване на мярката 60/40, така че и по-големи предприятия да се възползват", добави той. 

Радев коментира, че е критично важно правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги, да има защита на българския производител: "Защото сега този срок от 40-45 дни, да се чака да се разплатят тези хора, а в същото време да се плаща авансово стойността на енергоносителите, ги поставя в невъзможно ситуация".

Президентът добави, че трябва да се търсят решения и да се възползваме и от опита на Румъния. "Когато говорим за диференцирана ставка, трябва да сме наясно, че не трябва да се извършва по групи стоки, а по стратегически отрасли - земеделието, производството, животновъдството, млечни продукти", обясни той и допълни, че тук трябва е фокусирано вниманието на властта. 

"Само Дания и България са с фиксирана ставка на ДДС за всичко - с леки изключения. Трябва цялостен дебат за реформа на данъчната система, за да се осигури икономическият ръст и условията за намаляване на огромните неравенства. Стратегическите отрасли да съществуват на кредити е недопустимо", заяви още той. 

Асен Василев отговори

Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената на хляба. Това го видяхме вече в сектора на ресторантьорството, коментира в парламента финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

"Имаме коалиционно споразумение и там не се предвиждат диференцирани ДДС ставки, освен тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията", каза още той.

По думите му диалогът с президента е много цивилизован и няма нищо лошо в критиките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!