Радев: Няма еднолична президентска власт, а политическа неспособност да се състави правителство

OFFNews 14 декември 2022 в 14:20 1394 0

Радев

Снимка БГНЕС/ЕПА

Румен Радев

Не приемам това, което се насажда непрекъснато, че има еднолично президентско управление. Нека депутатите се водят от Конституцията, защото няма еднолична власт, а има неспособност на партиите да направят правителство. Всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който e на посещение в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Сред темите на дискусиите на европейските лидери ще са справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи. Президентът говори пред журналисти преди срещата ЕС-АСЕАН.

Радев коментира и гласуването на проектоправителството Габровски, което Народното събрание не прие. "Когато погледнем към правителството като състав, има добри експерти и важни приоритети, но липсва политическата физиономия. Това правителство се явява посредник между ГЕРБ и гражданите, хората не искат посредници, а ясна политическа отговорност", посочи президентът. 

По думите му претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност: "ГЕРБ заложиха на амнезията след 12 години управление - нещо, което няма да е печелившо пред българския народ".

За твърдението, че това е тройна коалиция между него, Бойко Борисов и Делян Пеевски, Радев заяви, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях. "Не е лошо човек да се замисли за думите, които произнася, защото по тази логика в проектоправителството на Габровски има предложение за министър (Драгомир Заков - бел. ред.) от редовното правителство на Кирил Петков. Това означава ли, че това е правителство Борисов-Петков-Пеевски", попита той.  

За ветото върху Изборния кодек, което по-рано днес наложи, президентът коментира, че машинното гласуване е преодоляло недействителните бюлетини и е намалило контролирания вот. "Не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на гласуването на машина, а е гласуване с хартиена бюлетина, отпечатана от принтера на машината", категоричен е държавният глава. 

По думите му с този закон се допуска и разкриване на тайната на вота, като даде пример с това, че може в една секция да гласува само един избирател с машина. "Изчезва и понятието дистанционно гласуване", каза още той. 

На въпрос кога ще даде втория мандат, Радев не отговори, а поиска да бъде попитан "кога най-сетне ще се приемат важните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!