Радев на път за Австрия: Правителството тласка България все по-близо до войната

OFFNews 23 юни 2023 в 08:12 4171 15

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев е на посещение в Австрия

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната, заяви президентът Румен Радев, преди да отлети за Австрия тази сутрин.

Не е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани, каза още държавният глава. 

По думите му това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители, допълни президентът.

Според него е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори.

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време", коментира Румен Радев.

Той подчерта, че външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

"Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, затова призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни", заяви Румен Радев. 

Той изрази очакване посещението му в Австрия да е крачка напред за възможното приемане на България в Шенген през октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

15

avitohol

23.06 2023 в 17:31

Тоя Радев да си гледа дрогираната жена и да не дава много акъли как да мислим. От фуражкаджия - акъл от прасе - космонафт.

1005

14

Диоген

23.06 2023 в 14:35

то затова отива в Австрия.
техния президент е същия каиш.
то друг вече надали ще го покани.
ще си развиват заедно опорките.

14469

13

случайно прочетох

23.06 2023 в 12:51

"Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната, заяви президентът Румен Радев, преди да отлети за Австрия тази сутрин."

И в Австрия ли ще ги плещи тия глупости?

-529

12

6екеr4о

23.06 2023 в 12:40

Следва да бъде припомнена на уважаемия Един-Двама-Трима твърдата, последователна и категорична политика на Президент Плевнелиев спрямо руССия, която според мен отказа съпартийците му да го кандидатират за втори мандат.

Колко далновиден е бил!

А това, че го бяха нарочили, обиждали на чехълчо и прочие няма значение, може да не е идеалния президент, но името му ще остане в историята, както и това на пРезидентина Рундьо, междувпрочем, но с обратен знак...

1135

11

единдвама

23.06 2023 в 10:40

Даже Плевнелиев ще се окаже по-мъж от теб, ватник скапан! Смятай...

1135

10

единдвама

23.06 2023 в 10:38

Еййй резиденте, колко си долен с тия откровени лъжи. И твоето време ще дойде и ще отидеш при каскета.

9347

9

Анализи

23.06 2023 в 09:48

Е и ние си имаме един резидент за чудо и приказ. Руски агент, в нашата история има много такива личности, но всички са презрени.

710

8

Д-р Мазникуров

23.06 2023 в 09:42

Този боклук вече даже не си дава труд да се прикрива, все му е тая! Толкоз го е яд та газ пикае! Абсолютна "спяща клетка" - вдигнали са го по тревога Кремълските му кукловоди, че и на тях им е припарило горещо яйце под задниците! Няма вече прикриване и тинтири-минтири, бори се със зъби и нокти да заслужи благоволението им ... Какъв позор за някога славната и патриотична Българска Армия! Гад гнусна, предател и нехранимайко, направо на Копейкин официален подгласник стана!

1935

7

Муню

23.06 2023 в 09:29

Точно този ли, който гръмко говореше, че всичко ще свърши за 3 дни ще обяснява, че правителството е неразумно и не гледало трезво???
Добре е, че най-накрая, руската му мозъчна клетка асемилира, че там има ВОЙНА а не специална операция!!!
Истината боли, преглъщай и си хиртувай там в Австрия.
Най-некадърния ни президент в историята ни!!!

2099

6

Mateevk

23.06 2023 в 09:13

Зеленият чорап иска мир при условията на Путин, тоест незабавна капитулация на Украйна, а на нас да ни се зачете в следвоенния руский мир, че сме се снишавали и умилквали около победителя, тъй както самоние умеем! Ни повече, ни по-малко. Много достойно, няма що!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика