Радев: Конституцията да не се ползва като параван, който да крие интимните сцени между някои партии

Сарафов бързо да се позиционира - дали ще помага на определени политически сили да се изперат взаимно, каза президентът

Ружа Райчева 20 юни 2023 в 11:33 1118 3

Румен Радев на Дондуков 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев на Дондуков 2

Надявам се Конституцията да не се ползва като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в парламента от погледа на нашата общественост, или като фойерверк, който да отклони вниманието от важните проблеми. Нито да бъде ползвана като панацея за вече превзетата ни от партийни интереси правосъдна система.

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти. Той посочи, че през 2020 г. ГЕРБ са "пренаписали Конституцията за една вечер" в опит да омилостивят протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов.

Според президента сегашните преговори за евентуални промени в Конституцията от страна на парламентарните формации се случват "под натиска на общественото омерзение". По думите му това навява на съмнението, че има скрит умисъл за провеждането на конституционна реформа.

По повод избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор Радев каза, че фигурата "временно изпълняващ" е изключително удобна за задкулисието и че "трябва да се внимава". Радев също така каза, че който предлага цялостното премахване на фигурата главен прокурор, трябва ясно да заяви с какво точно ще го замени и как ще функционира съдебната система.

Според Радев за Сарафов преди всичко трябва да се съди по отношението му към поисканите депутатски имунитети (на Бойко Борисов, Кирил Петков и още няколко депутати), както и към "делата на трупчета" по разследванията за корупцията по високите етажи на властта:

"Той трябва бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически сили да се изперат взаимно."

На въпрос за заявката на Иван Гешев, че ще влезе в политиката, Радев отговори, че всеки свободен български гражданин има право на това. Все пак Радев подчерта, че ако Гешев се беше занимавал с това, което сега се опитва да свърши за три седмици, щеше да влезе в политика с по-голям капитал.

Румен Радев все така е на мнение, че България не трябва да праща военна помощ на Украйна. По думите му това изтощава българската икономика и социални системи. "Много ваши колеги подеха една манипулация, че проявявам двуличие - че говоря едно в Брюксел и друго в България. Сега всичко си дойде на място", каза той и добави, че ако правителството вземе това решение, би било грешка.

На въпрос за Северна Македония Радев отговори:

"Скопие трябва да си научи урока. Виждам, че пак се връщат към утъпкания път - да лобират пред европейските столици и институции така, че да прикрият нарушаването на правата на българите в Македония."

Той беше категоричен, че България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции и нашите партньори така, че решенията за Северна Македония да не се основават на лобиране, което прикрива дълбокото нарушаване на човешките права.

"Нямам намерение да тълкувам фантазията и параноята на други политици", отговори Радев на въпрос как ще коментира твърденията, че ще прави партия, за да участва в местните избори есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

5

Муню

20.06 2023 в 14:27

1. Вътрешни политически изказвания от Президент Обединител???
2. И той имаше готов проект за промяна на конституцията, и даже казваше кога ще я представи, но .....
3. Радев щял даза съди Сарафов по отношението му към поисканите имунитети (на Бойко Борисов, Кирил Петков и още няколко депутати), сега и тоя стана прокукор или съдия!!!
Къде да повърна? Не знам.....
Радев да напусне президентсвото и да ходи да си лети, че с новите самолети и това няма да може.
Пълен позор

1236

4

БотоксПутю

20.06 2023 в 12:43

По думите му това изтощава българската икономика и социални системи?? Украйна му виновна на Рундю, а неАгресора и българската корупция.

2550

1

alfakentavur

20.06 2023 в 11:35

Импийчмънт за рашисткото мекере Резидента Радев!
 
X

Да помогнем на украинските деца!