Радев: България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее дефицитите в националната сигурност

OFFNews Последна промяна на 17 март 2022 в 19:38 1543 1

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция на системата за защита националната сигурност, които следва да бъдат бързо преодолени. България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее тези дефицити.

Това е общата позиция на участниците в работна среща с експерти по сигурността, която е провел президентът Румен Радев. Обсъдени са нормативната база и регламентираща системата за защита на националната сигурност.

Необходимо е адаптиране на настоящото законодателство към променената среда на сигурност и са налице противоречия и липса на съгласуваност в част от законите, указващи реда за реакция на институциите при различен вид кризи, е подчертано на срещата.

Акцент в разговора е бил и нуждата от създаването на ефективна система за ранно предупреждение, в основата на която би могъл да бъде предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост Национален център за наблюдение, контрол и управление.

В срещата са участвали директорът на Институт за перспективни изследвания за отбраната, ВА „Г. С. Раковски“ проф. Митко Стойков, проф. Димитър Йончев, почетен професор и преподавател в Нов български университет, департамент „Национална и международна сигурност“, проф. Павел Пенев от Института за космически изследвания и технологии към БАН и преподавателят във ВА „Г. С. Раковски“ полк. о.з. професор д.в.н. Димитър Недялков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови