Проф. Маринов: ИТН подкрепя президента, но воюва с част от служебните министри - странно

OFFNews 13 август 2021 в 08:25 6388 1

Снимка Архив

Връщането на ГЕРБ е абсолютно невъзможно. Това е изпята песен. Отношенията между партиите на протеста обаче разколебават хората и не допринасят за възстановяване на доверието в институциите. 

Това заяви проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента, по Нова тв. 

По думите му Румен Радев е показал, че може да се справя в трудни ситуации. Служебното правителство е инструмент, който има краткосрочен характер. Ясно е, че ще има трудности при неработещ парламент, подчерта той. 

Консултативният съвет за национална сигурност е пореден опит да се нормализира способността за дискусия, каза още Александър Маринов.

„Виждаме една хронична неспособност на парламентарно излъчените политици да управляват както трябва. Проблемът е от години. Дали обществото ще прецени, че трябва да се търси кардинално нов път ще стане ясно, след като се види дали могат да бъдат оползотворени последните оставащи възможности, каза още Маринов. 

Според него много по-вероятно е да се проведат нови избори. 

Отношението на ИТН към президента винаги е било положително. Това не е подкрепа, която трябва да бъде отхвърлена на първо четене. Ако ГЕРБ беше заявил подкрепа към президента, щяхме да си блъскаме главите какво да правим, коментира Маринов. Но не може да става дума за някакви политически концесии - президентът има своя визия, свое поведение, стил, заявил е своите приоритети, който иска да го подкрепи, обясни Маринов.  

Това е една от странните характеристики на ситуацията, коментира той факта, че ИТН обяви подкрепа за Радев, но воюва с част от служебните министри. Всичко днес е странно, подчерта проф. Маринов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови