Президентът: Всеки опит за газова независимост трябва да се подкрепи

Стокообменът между България и Чехия надхвърля 1,7 млрд. евро, а ръстът му се измерва в двуцифрени числа, каза Радев пред българската общност в Прага

OFFNews 11 май 2022 в 13:31 3444 5

Снимка БТА

Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен, обяви президентът Румен Радев от Чехия, където е на официално посещение.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на "Газпром", като се очаква доставките да започнат от юни.

"Не мога да коментирам тази сделка преди да имам точни параметри за нейните измерения, но е важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките, както и за възможност българският бизнес, топлофикациите и потребителите да прогнозират своите разходи", изтъкна Радев.

Президентът призова КЕВР и "Булгаргаз" "най-сетне да обявят цените на синьото гориво, защото бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност".

Програмата на Радев във втория ден от визитата му по покана на чешкия му колега Милош Земан започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост.

По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 000 българи.

"За мен е огромно удоволствие и чест да бъда днес сред представителите на една от най-многобройните български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да пазите нашите култура, традиции и език. Искам да ви предам и най-добри благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни разговори с тях вчера и се чувствам горд, че съм българин, защото оценката за вас е изключително висока", изтъкна Румен Радев.

И допълни, че най-важното е как нашата общност помага на страната ни да развива отношенията с Чешката република.

По думите му през последните 10 г. стокообменът между двете държави надхвърля 1,7 млрд. евро, като ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Което според Радев означава много и българската общност допринася за този успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

11.05 2022 в 16:09

Покрай руския газ в България се роди грамадна мафиотска камарила от посредници, фирми и фирмички, всеки с мерак да държи ръка на чучура. И което никак не е за учудване, 99 на сто от тези газови гангстери се нароиха в комунистическата ковачница на кадри, която функционираше под пагона на ДС. Докато тези газови мутри не бъдат премахнати, цените ще стоят високи.

10298

4

AntiZ

11.05 2022 в 15:08

На фу-рашка радев май му е паднал балкон на главата?
https://chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija/81

1767

3

fiki

11.05 2022 в 15:00

Путлерите сметнаха ли колко е цената на руския газ и как пак ги лъжат че няма да е по-евтино. Или докато приключат сметките той скочил с 50%, малко е като криптото едно време.

3767

2

Име на профила

11.05 2022 в 14:18

НЕЩО е станало, ама едва ли скоро ще разберем какво.

Може би са близнаци, ама пускат навън по един само?

14048

1

voododoll

11.05 2022 в 13:49

Тоя да не го хвана страх че ще го свалят?
 
X

Да помогнем на украинските деца!