Премиерът освободи шефа на Селскостопанската академия, обвинен в престъпление

OFFNews 01 ноември 2023 в 18:42 3448 1

академия

Снимка ССА

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от поста със заповед на премиера Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мярката е предприета след доклад на аграрният министър Кирил Вътев и подадено заявление за освобождаване от самия Мартин Банов.

Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия.

Професорът и зам.-шефът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева станаха герои на разследване, според което незаконно са понижили категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларен парк.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми, а длъжностното престъпление е станало през юни 2022 г., когато двамата са се сговорили да си набавят облага. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 г. затвор. 

Софийската градска прокуратура образува досъдебното производство за длъжностни престъпления на 23 октомври, като преписката е образувана след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е излязла със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Kapi

01.11 2023 в 21:09

Направо си представям как професори от такъв ранг си делят по 1500лв. Пффф... Явно някой е хвърлил око на техните позиции. Ето защо веднага щом подадоха оставки, ги пуснаха под гаранция.
Добре изпитани методи от миналото.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки