Правителството отпуска 3,8 млн. лв. за военното НДК

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 11:38 2138 0

3,8 млн. лв. ще бъдат отпуснати още днес за довършването на сградата на „военното НДК“, където ще се премести Наказателната колегия на Софийския районен съд.

Това стана ясно, след като днес премиерът Бойко Борисов заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на финансите Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на София Йорданка Фандъкова направи инспекция на сградата.

Решението за това ще бъде взето днес "на подпис". Според Борисов сградата ще започне да функционира като част от районния съд след около година. Той също така каза, че са предвидени и подобрения на бул. "Скобелев", за да може да бъде облекчен трафикът и присъствието на съда да не смущава живущите в района.

Правосъдният министър отбеляза, че тези пари ще са достатъчни сградата да бъде довършена и това може да стане до края на тази година.

През март Христо Иванов заяви, че за ремонта и довършването на „военното“ НДК са необходими приблизително 11 млн. лева. Тогава се предвиждаше официалното откриване на сградата да бъде след около месец и половина.

Идеята Софийският районен съд и Районната прокуратура да се преместят във военното НДК датира от предишния кабинет на Бойко Борисов. Тогава правителството предостави и средства на военното и правосъдното министерства за довършването и пригодяването на сградата. Проектът обаче беше блокиран заради спор за авторски права с архитекта.

Строителството на сградата започна през 2004 г. по времето на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. За строежа отговаряше Изпълнителна агенция ''Военни клубове и информация''. През миналата година бившият главен секретар на агенцията Иван Иванов беше осъден заради умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за проектирането на сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови