Правителството даде още 20 млн. лв. за модерни центрове в училищата

OFFNews 03 февруари 2021 в 10:43 1230 0

Правителството отпусна 20 млн. лв. за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, за да развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

"За втора поредна година предоставяме 20 млн. лв. за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища", обяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, цитиран от пресслужбата си. За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лв., а за по-малките - до 50 000 лв.

През 2020 г. 153 училища получиха същата сума за такива иновативни учебни кабинети. "Миналата година стартирахме Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с важните области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През януари Борисов посети Основно училище "Христо Ботев" в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма, и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!