ПП с брифинг пред затвора: ГЕРБ са манипулирали одитите на евросредствата през популярен сайт (видео)

Всичко това се е случвало с протекции от Брюксел, твърди Асен Василев

Ружа Райчева 19 септември 2022 в 13:00 22122 10

Асен Василев и Кирил Петров пред Централния софийски затвор

Снимка Пресцентър "Продължаваме промяната"

Асен Василев и Кирил Петров пред Централния софийски затвор

Европроекти за милиарди левове са подбирани за одит еднолично от дългогодишния кадър на ГЕРБ и Борисов - Добринка Михайлова, става ясно от сигнал до "Продължаваме промяната" на базата на данни за последните години, обявиха Асен Василев и Кирил Петков на брифинг, чието място бе символично избрано - пред Централния софийски затвор.

Порочната практика е прекъсната от правителството на ПП, но е възобновена от служебния кабинет чрез Добринка Михайлова, върната на длъжността изпълнителен директор на дирекция "Одити на средства по регионални политики". Тя има дългогодишна кариера в правителствата на Бойко Борисов, заявиха те.

По време на първия кабинет на ГЕРБ Михайлова заема длъжността изпълнителен директор в агенцията „Одит на средства на ЕС“. В обхвата на работата ѝ попадат проекти като санирането в Хасково, в което участва цялото семейство на Делян Добрев. 

"Избрахме това място неслучайно. Миналата година арестувахме Борисов и заради пробойните в българската прокуратура, той беше пуснат след 24 часа. Винаги ще бъде така, докато имаме недосегаем главен прокурор. Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща Антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди", каза Кирил Петков.

Асен Василев разкри подробности около схемата, за която ПП подготвят сигнал до европрокуратурата:

"Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността ѝ в агенцията, именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото спроред критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти. За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост."

Ето и видео обяснение за това как точно се е случвала схемата с "random.org":

По този начин ЕК без проблем възстановява парите, разпределени към избраните получатели на финансиране - като фамилията на Делян Добрев в Хасково. Още през април ПП сезира Европрокуратурата за над 5 милиона лева по програма "Региони в растеж", неправомерно похарчени по времето на Борисов за адвокатски кантори, близки до ГЕРБ. Поне половин милион са насочени към кантората на адвоката на Борисов.

"Това нещо е ставало, поне доколкото знаем, с протекция от Брюксел. Това е работата на европрокуратурата да го докаже. Историческият период е от 2011 г. до 2022 г.", заяви Асен Василев.

"След 2 октомври всички българи ще трябва да изберат - искат ли Борисов и неговата свита да управляват България отново, или искат да ги видят зад стените на сградата отзад!", заключи Кирил Петков.

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

6

поп Дръвчо

19.09 2022 в 16:44

2021, това че в САЩ бият негрите не значи че колата Чайка не е боклук.

(разбира се, трябва да си чувал соц-вицове за да разбереш това)

12073

5

IvanofRumen

19.09 2022 в 15:53

Много далавери ще излизат на сикаджията, но по трите национални телевизии няма да има и дума за корупцията на селския тарикат.

5827

4

pisnamiotmutri

19.09 2022 в 15:41

2. Какво общо има Нинова със статия, в която ПП сигнализират за незаконни практики и кражби? Или се опитваш чрез нейното споменаване да омаловажиш този ход? Типично тролско циврене тип всички са маскари.

5827

3

pisnamiotmutri

19.09 2022 в 15:38

Радев и ДС няма да допуснат Русия да е недоволна. ГЕРБ, Възраждане, БСП и ДПС ще са незаобиколим фактор пречещ на промяна. Медиите и социолозите са запретнали ръкави и промиват адекватно милиони българи.

1905

2

2021

19.09 2022 в 15:08

Нали излезе информация за подобна схема с насочени хонорари към кантора и при предишната власт, свързана с К. Нинова, коалиционен партньор на ПП.

22548

1

dolivo

19.09 2022 в 14:57

Още бъкии ще излизат. За съжаление ПП толкова добри промени направи, но човечетата цоцащи от корупционната цица, си ги връщат обратно при първа възможност.