ПП похвали две смели жени, които гласуваха да отстранят Гешев

Ружа Райчева 08 юли 2022 в 13:10 967 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Председателят на правосъдната комисия в НС Милен Матеев

Само две смели жени - Атанаска Дишева и Олга Керелска - гласуваха "за" отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. С изключение на тези две смели жени, останалите членове на ВСС поставиха в краката на Гешев раболепно морала си.

Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на правната комисия Милен Матеев. Вчера след 13-часов дебат Висшият съдебен съвет отхвърли искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и на сегашния ръководител на МП Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

"Ние от ПП смятаме, че Иван Гешев не отговаря на високите изисквания за поста на главния прокурор и подкрепяме искането и мотивите на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на Гешев", каза днес Матеев с декларация от парламентарната трибуна.

Матеев е на мнение, че Иван Гешев дължи обяснение на обществото за липсата на действия по случаите с Осемте джуджета, за случая "Жоси", оправдаването на полицаите, пребили протестиращите зад колоните през 2020 г, както и изтеклата информация за масово подслушване на граждани, общественици и политици. 

Според "Продължаваме промяната" практики като употребата на прокуратурата като бухалка, прикриването на неудобни министри и полици, предварителното произнасяне на присъди по медиите, не може да бъдат част от едно демократично обществото.

"Нарушаването на презумпцията за невинност и на принципа за разделението на властите не би трябвало да е практика на главния прокурор. Оставаме на позицията си Иван Гешев да бъде премахнат от поста главен прокурор. Вярваме, че прокуратурата трябва да работи в полза на българските граждани и твърдо ще отствояваме това", каза Милен Матеев. 

От ПП разчитат, че българските граждани могат да преборят корупцията чрез гласовете си и че реформаторското общество в следващия парламент ще се завърне много по-силно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков