ВСС остави Гешев като главен прокурор

Гешев заподозря политическа намеса зад искането за отстраняването му и декларира, че няма да е послушен обвинител

Даниела Добрева 07 юли 2022 в 23:04 4136 5

ВСС

Снимка БТА/Архив

Надежда Йорданова и Иван Гешев

Висшият съдебен съвет отхвърли искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и на сегашния ръководител на МП Надежда Йорданова за отстраняването на  главния прокурор Иван Гешев. Това стана след повече от 13-часов дебат с 16 гласа "за" и 2 "против" - Атанаска Дишева и Олга Керелска. Във вота не участва ръководителят на държавното обвинение, а шефът на ВКС Галина Захарова и Цветанка Пашкунова от ВСС не присъстваха на заседанието.  

Още при дългия дебат, изпъстрен с язвителни и иронични реплики и нравоучителни правни забележки, стана ясно, че мнозинството от съдебните кадровици не са настроени за отстраняване на Гешев. Често въпросите към него рикошираха в правосъдния министър Надежда Йорданова, за да се докаже, че искането й за отстраняване на обвинител №1 издиша и е политически мотивирано.

"Исканата от г-жа Йорданова и някои хора, които са зад нея, политически удобна смяна на ръководител в независимата съдебна власт, едва ли кореспондира с разделението на властите. Г-жа Йорданова има право да не ме харесва, но това не означава, че има факти да иска моето отстраняване според законодателството на Република България", обяви Иван Гешев.

Най-активни с критични питания към главния прокурор бяха членовете на Съдийската колегия Атанаска Дишева и Олга Керелска, които непрекъснато ставаха обект на иронични подмятания от страна на Гешев. 

Πлeнyмът нa BCC paзглeждa пo cъщecтвo пpeдлoжeниятa зa ocвoбoждaвaнeтo на обвинител №1. През юли 2021 г. сегашният конституционен съдия проф. Янаки Стоилов ĸaтo cлyжeбeн миниcтъp пoиcĸa ВСС да освободи Гешев, а през март 2022 г. правосъдният министър Надежда Йорданова с нови основания поднови предложението. И двамата миниcтpи са категорични, че Иван Гешев не отговаря на високите стандарти за заемане на този пост, а с действия и бездействия уронва престижа на съдебната власт.

Акцентът в искането на Янаки Стоилов е върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, включително и събрани със специални разузнавателни средства - разговори на президента Румен Радев с шефа на ВВС ген. Цанко Стойков, както и огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Надежда Йорданова внесе 9 обстоятелства, които й дават основание да поиска оставката на главния прокурор - разкритията на АКФ по делото "Осемте джуджета", полицейското насилие на летните протести през 2020 г., искането за снемане имунитета на Елена Йончева, съмнението на Гешев за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, делата "Баневи", "Жоси" и "Гебрев", неуважително, подигравателно и враждебно отношение към НПО, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, както и утвърдените от Гешев указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта.

В пространно обяснение за несъстоятелността на исканията Иван Гешев наблегна отново на непознаване на юридическата материя и грешки в становището, които са в противоречие с Конституцията и Закона за съдебната власт, като даде за пример твърдението, че прокуратурата е централизирана, въпреки че с изменения в ЗСВ тя е станала единна. 

"Искането представлява политически твърдения, напълно неверни съждения за главния прокурор и прокуратурата, не се осъзнават нормите. Исканията и основанията са смешни. Юридическата общност се забавлява с тях. Целите са политически, за да бъде отстранен главният прокурор и да бъде инсталиран някой послушен, а аз не съм послушен. Искате да инсталирате някого, както в МВР. Втората цел е злепоставяне на ВСС. Няма как да отговоря на смешни политически твърдения по юридически начин. Лесно е да се говорят по медиите неясни неща, няма да кажа глупости. Искането трябва да почива на конкретни факти, а не на съждения. Вървим с бързи стъпки към детската градина", коментира Гешев.

И декларира: "Аз  работя за българските граждани, а не за политиците, защото те си отиват, а гражданите остават".

После се впусна в изреждане на факти за признанието, което е получила ръководената от него прокуратура от европейските партньори, колко прозрачно е станало държавното обвинение, а съдебната реформа се е свела до закриването на специализираното правосъдие в интерес на мафията и по този начин ще се прекратят делата на 800 олигарси, организирани престъпни групи и обвинени в тероризъм. Затова вечерта след гласуването на промените в Закона за съдебната власт от парламента хора от престъпния свят давали банкет. Накрая обобщи, че в искането за отстраняването му има факти, но те не се отнасят до него.

Освен това изнасянето на повечето СРС-та се е случило, след като вече е имало проведени открити съдебни заседания и всеки можел да чуе изнесените неща. 

ВСС изпадна в уточняване на законовите възможности за разкриване на данни от специални разузнавателни средства и препратки към законодателството.

Накрая след два часа и половина дебатът за СРС-тата бе прекратен.

След това се пристъпи към второто основание в искането на проф. Стоилов - публикуваните от прокуратурата чатове между съветника на президента Румен Радев - Пламен Узунов, и бизнесмена Пламен Бобоков.

"След г-н Божков се насочваме към г-н Бобоков. Нямам никакво отношение към решението за медийна политика на отделната прокуратура и отделен прокурор. Бях достатъчно обстоятелствен", заяви иронично главният прокурор. Той отказа да отговаря на въпроси по тази точка, защото смята, че е бил достатъчно ясен по първата точка, която била сходна.

На въпрос на Атанаска Дишева дали има разрешение за публикуването на въпросните чатове Гешев отвърна: "Дори и да няма такова разрешение това не касае мен, а други магистрати и служители". И отново наблегна на политическите мотиви за искането.

Нахлуването в президентството на 9 юли 2020 г. пък бе оценено от някои кадровици като фантастично съждение. Спазена била буквата на закона. Самият Гешев коментира, че при акцията не са използвани автомати, гранатомети, танкове и друго оръжие.

"Отговорността е лична, но действията трябва да са правомерни. Законът е спазен, дали е трябвало да отидат от бюрото е преценка по целесъобразност и не може да има санкция. Не може да се носи санкционна отговорност за правомерни действия", заяви членът на Прокурорската колегия Огнян Дамянов.

Други членове на ВСС заявиха, че сградата на президентството е на българска територия и не се ползва с имунитет.

"Няма как да има злоупотреба, когато са извършени правомерни действия. Вие сте политик (към Надежда Йорданова - бел. ред.) и може да ги окачествите както искате, гоните политически цели, а не юридически. Вашата преценка не съответства на фактите и на правото", заяви Гешев

На няколко пъти Иван Гешев повтори, че е административен ръководител на прокуратурата по повод обвиненията за случайното разпределение на делата.

Интересно обяснение даде главният прокурор по въпроса за туита му в първите дни на гражданските протести с искане за неговата оставка, заедно с тази на бившия премиер Бойко Борисов. Тогава Гешев написа в туитър, че прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платените агитки на Васил Божков и други олигарси. Сега този туит е едно от основанията на Надежда Йорданова да иска оставката на Гешев заради уронване престижа на съдебната власт с някои квалификации на гражданите, които е направил. Гешев обясни, че няма информация за каквото и да е и че така му казали служители на МВР. И допълни: "Аз съм ходил на мачове на ЦСКА и "Левски" и много добре мога да се ориентирам в агитките".

На обвинението в бездействие, след като Европейският парламент отказа да свали имунитета на Елена Йончева ръководителят на държавното обвинение отвърна:

"Ако не бях изготвил някакво искане – например за снемане на депутат от НС, щях да бъда обвинен в бездействие. А сега в момента – защо не съм оттеглил искане, внесено от друг главен прокурор (Сотир Цацаров - бел. ред.). Моите интелектуални способности не са с такъв обем като на някои други представители на Министерството на правосъдието и затова не мога да осмисля своята отговорност."

Разкритията на Антикорупционнния фонд за делото "Осемте джуджета" бяха подминати с отказ на отговор от страна на Гешев. Според Надежда Йорданова "с посланията си през социалните медии и изявления пред държавни институции главният прокурор отново демонстрира явна предубеденост относно изнесените данни за най-различни деяния, които съдържат признаците на престъпления, някои от които пряко засягащи длъжностни лица, от представляваната от него институция, като директно ги неглижира, публично обявявайки ги за неистина".

По темата "Жоси" и участието на бащата на Гешев във фирмата главният прокурор обясни, че е в роднински отношения с много хора и не се срамува от баща си. Връзките, които правосъдният министър правела, били писани от възрастен експерт в МП и напомняли за сталинистките години. Баща му имал две акции за 200 лв., дяловете му не са придобити, а записани, и заключи, че МВР и правосъдното министерство били в колаборация. 

"В исторически план отговорността на децата за родителите е характерно за друго държави, а не за демократичното общество, в което живеем. Тези връзки, които правите, не са в резултат на ваши съждения, а някой по-възрастен служител от правосъдното министерство е изпаднал в някакви спомени", обяви още Гешев.

Правосъдният министър поиска обвинител №1 да бъде отстранен заради съмненията му в системата за случайно разпределение на делата. В интервю пред БНТ той казва: "Ако се окаже, че това, което в IT одита се констатира, е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната система. Това ще е коронавирус в съдебната система." Според Йорданова това подкопава доверието в съдебната система.

"Тези цитати започват с българската дума "ако" и всички знаят какво означава тази дума. Аз нямам такива претенции и как политици говорят от името на народа. Тези, които говорят от името на народа, не остават с добро в историята. Резултатите и одитът в тази система показват, че има много проблеми", отговори Гешев.

След 11 часа дебати Иван Гешев обяви, че отказва да отговаря на повече въпроси. Все пак на питане от Атанаска Дишева дали е бил "монтиран" на поста и "удобен" на властта отговори:

"Дали съм монтиран или не - аз съм избран в открита процедура, по начин, който не се е случвал никога. Такава процедура няма в Европейския съюз. Ако това е "монтиране", явно неправилно боравите с терминологията. Ние трябва да изразим и защитим независимостта на съдебната власт, тук е мястото да защитим колегите си заради опитите да я подчинят с нелегитимни цели. Каквито цели видяхме и в това изслушване. Възстановяват се тоталитарни навици. Не се притеснявам от искания за моето отстраняване, аз работя в интерес на българските граждани, а не за конюнктурните интереси на някой, който няма да помним след една 2 г."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

08.07 2022 в 10:06

Гешев е прав - работи за българските граждани. Даже може да ги изреди поименно тези граждани, ама не иска.

6386

4

Zlatko

08.07 2022 в 01:42

Как ще го махнат? Оплетени са, като свински черва в далавери. Гарван гарвану око не вади.

5827

3

pisnamiotmutri

08.07 2022 в 00:37

Е то оставаше ГЕРБ, които не му предложиха опонент като протестирахме и го избираха да го отстранят.

10212

2

Човека

08.07 2022 в 00:31

Беше изключително арогантен този тумор. Видя се ясно че са като масонско сдружение всичките ни магистрати. Докато един маже, десет му пазят гърба. Няма пробиване там.

22548

1

dolivo

07.07 2022 в 23:17

честито, отново
 
X

Подкастът на OFFNews