ПП Глас Народен: 4% от БВП за образование и само завършилите средно образование да могат да гласуват

OFFNews 27 септември 2022 в 16:45 1258 1

Глас Народен

Снимка Глас Народен

Глас Народен

Увеличаване на парите за образование до 4% от БВП, а увеличението на заплатите на учителите да бъде актуализирано спрямо инфлацията и да има държавно подпомагане на младите семейства с висше образование, са част от приоритетите в програмата на ПП Глас Народен.

С увеличението на средствата за образование се цели подобряване на материалната база в държавните и общинските училища, намаляване на финансовата тежест за родителите и осигуряване на възможност всяко дете да получи пълноценно обучение. Според партията е необходима промяна и в модела „парите следват ученика“, тъй като този модел води до ниски резултати в системата и масово неглижиране на пропуските в знанията на децата.
Сред приоритетите на ПП Глас Народен е и промяна в Изборния кодекс, според която само завършили средно образование българи, недължащи данъци за предходната година, да имат право на гласуване.

Причината за това е в масовата писмена и политическа неграмотност, която създава лесно манипулируеми и послушни гласоподаватели. Целта е до урните да стигат тези хора, които са запознати с устройството и функционирането на държавното и местно управление и самоуправление. Хора, които са информирани за процесите и тенденциите, имат реална представа кой за какво се бори, освен да стигне до власт, какво се крие зад политическото говорене и предизборни обещания.

Не на последно място избирателят трябва да може сам да прочете имената на партиите на бюлетината, а не послушно да задраска цифрата, която му е посочена. За това е нужна и реформа на програмата в средното образование, в която акцент да бъде употребата на правилен български език, а „майчиният“ език да бъда свободно избираема дисциплина, която не влияе на формирането на общия успех на ученика.

От партията настояват за забрана на политическата агитация на „майчин“ език по време на кампании за парламентарни и местни избори, тъй като по този начин партийните функционери ще могат да мотивират избирателите си да научат официалния език на родината си.

Мотивът за искането гласуващите да не дължат данъци за предходната година е в големия обхват на „сивата“ икономика, която товари с допълнителни тежести съвестните граждани, способства за дисбаланса във финансовия сектор и практическото заличаване на „средната класа“, разделяйки обществото на малък процент богати и голям процент работещи бедни.

Платена публикация. Парламентарни избори 2022 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

1

ob1

27.09 2022 в 17:39

Инвестиции в образование - супер. Другото не могат да го реализират, тъй като е противоконституционно. Няма как да не им е известно, въпреки това го бутат - следователно популизъм.