ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведение на България

Кристина Минчева 06 юли 2023 в 15:10 877 0

Зеленски на посещение в България

Снимка БГНЕС/МС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в София

Визитата на Володимир Зеленски е оценка за правилното поведение на България и показва колко важна е тя за ЕС и НАТО. Украйна ни вижда като стабилен партньор, който разчита на нашата подкрепа. Така лидери на ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС коментираха в парламента днешното посещение на украинския президент у нас.

"Посещението за нас е оценка за правилното поведението на България, защото нашите партньори имат същата позиция, която има България", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков Зеленски е световен лидер и изборът му за посещение на София показва, че с новото правителство "България може да бъде стабилен партньор и Украйна може да разчита на нас". Той отбеляза,  още че България и Украйна могат да работят заедно за доброто на Европа и мира в Украйна. 

"Радвам се да го видя. Ние се познаваме от миналата година, когато аз бях на посещение в Украйна", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България". 

Петков потвърди, че парламентарните групи ще имат среща с украинския президент, на която, според думите му, ще присъства "мнозинството от проевропейски сили, които ще дадат правилния облик на България пред Володимир Зеленски". 

„Предполагам, че има политически партии, които дори не биха искали да го видят, защото те имат силно евразийска посока за развитието на България и според мен тяхната визия за страната ни, че трябва да върви на изток, да не спазва международните договори, е в синхрон с това, че не искат да виждат президента“, коментира Петков. 

Той не се ангажира да дава точни локации за срещите на президента,  защото е застрашен и всяка негова локация трябва да бъде уточнена със службите за сигурност. 

Бившият външен министър Даниел Митов от ГЕРБ-СДС също приветства посещението на Володимир Зеленски у нас и потвърди, че ГЕРБ-СДС ще се срещне с украинския президент, заедно с партиите, подписали декларацията за членство на Украйна в НАТО (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН).

"Ние стоим заедно с Украйна и другите държави-членки на ЕС и НАТО на позицията на ценностен избор, който предопределя не просто запазването на териториалната цялост на държавите, а и спазването на правата на човека, върховенството на правото, разделението на властите и демокрацията като цяло", каза още Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!