ПП, БСП, ИТН и ДБ отричат да са обсъждани имена на министри

OFFNews 19 ноември 2021 в 14:41 7731 1

Даниел Лорер

Снимка БТА, архив

Даниел Лорер

От партия "Продължаваме промяната" определиха като "спекулации" публикувания в някои медии, сред които и OFFNews, списък на проектоправителство.

В него за премиер е посочен Кирил Петков, за министър на финансите - Асен Василев, на правосъдието - Христо Иванов, а на вътрешните работи - Бойко Рашков.

Пред БНР Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", чието име фигурира в списъка като бъдещ министър на външните работи, беше категоричен, че в партията му не са правили подобни списъци и че разговори за имена на министри все още не са водени.

"Всичко това са спекулации. Започваме с преговорите за политики, ще говорим за хората след това", каза той.

Георги Гьоков от БСП отрече да му е предлаган поста на министър на труда и социалната политика.

"Към момента няма абсолютно никакви разговори за постове", казва той.

От своя страна Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви, че не е получавал предложение за министър на икономиката.

"Категорично не са водени такива разговори. В момента така или иначе сме се разбрали, че преди да минат отделните политики, няма да се водят такива разговори", категоричен е той.

Бойко Рашков също отрече да му е предлаган пост в правителство на "Продължаваме промяната". "Малко ме изненадват информациите, които чета в медиите", допълни вътрешният министър.

По-късно от Продължаваме Промяната изпратиха и официална позиция, според която първа задача на предстоящите през другата седмица и започващи от 23-ти ноември коалиционни преговори, е уточняване на политиките по сектори и създаване на начален документ като основа за бъдещо коалиционно споразумение.

Никакви имена на министри, както и никакви предложения от различните коалиционни партньори не са постъпвали. Това ще стане едва след като бъдат създадени общите приоритети и политики по сектори. Едва тогава ще бъдат търсени и най-компетентните, най-квалифицираните и най-подходящите хора, които да поемат отговорност за осъществяването на тези политики. Напомняме, че изискването за подкрепа на политиката за нулева корупция е и ще остане водещо при избора на кадрите, както и че спазването на тази политика ще бъде неотменимо задължение на следващите министри, посочват от партията победител на вота миналата неделя.

От ПП уточняват и че днес Кирил Петков и Асен Василев придружават президента Радев при закриването на неговата кампания в Пловдив, а всички активисти и съмишленици на коалицията работят активно за тази победа.

Източници от Демократична България също категорично отрекоха да е ставало дума за конкретни имена, камо ли Христо Иванов и Борислав Сандов да са канени или изобщо питни за министри.

Нещо повече - изобщо не е сигурно дали ще участваме с министри в тази коалиция или само ще подкрепим кабинета, коментираха източниците ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови