По времето на Горанов 90% от европроектите са с един изпълнител, одитната агенция някак го е проспала

Ружа Райчева 04 април 2022 в 13:23 3196 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Докато Владислав Горанов е бил финансов министър, в много от общините има над 90% концентрация на европроекти със само един изпълнител. Изпълнителната агенция Одит на средствата от Европейския Съюз (ОСЕС) по някакъв начин е проспала този факт. 

Това коментира пред журналисти премиерът Кирил Петков след края на втория му разпит в Софийската градска прокуратура, на който се яви днес. Петков даде отново показания като свидетел по разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на кабинета "Борисов" Севделина Арнаудова.

Причината за втори разпит е, че според държавното обвинение първият разпит няма правна стойност, тъй като е бил даден пред разследващ полицай, а не следовател. Разпитът продължи близо 3 часа. 

"Разказах много подробно и дадох отново същата информация и сведения както първия път. Това, което споделих в детайли е, че има няколко неща, които ме притесняват. Първото е докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за ощетяване на бюджета от над 550 милиона. На база, че г-н Божков не е платил средствата, които би трябвало да плати, бюджетът е ощетен.

От друга страна - неговата информация, която се надявам скоро да стане свидетелско показание, че е дал 60 милиона под формата на подкуп и пари срещу изнудване.

Отделно говоря и за третия доклад, издаден от Министерството на финансите, където под същия министър Горанов – изпълнителна агенция Одит на средствата от Европейския Съюз (ОСЕС), която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала, че в много от общините имаме концентрация от над 90% със само един изпълнителен на европейски проекти – тези три факта много ме притесняват.", заяви премиерът след разпита си в СГП.

Петков каза , че "тези данни са вече следствена тайна", тъй като документите вече са подадени на разследващите. 

Относно заседанието на ВСС, на което се обсъждат мотивите за отстраняването на Гешев, Петков заяви, че като премиер няма доверие на Гешев и много би се радвал ВСС "да си свърши работата" и внимателно да прегледа материалите на правосъдния министър Надежда Йорданова, които ясно показват, че главният прокурор трябва да си даде оставката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!