По-високи заплати в здравеопазването гарантира новият колективен трудов договор

OFFNews 08 ноември 2018 в 19:08 4470 0

Министерство на здравеопазването

Увеличение с 15 - 20 процента в сектора предвижда колективният трудов договор в здравеопазването за 2019 г. Той бе подписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на синдикатите и на браншовите организации.

Споразумението регламентира трудово-осигурителните отношения с работещите в здравната система и е задължително за всички лечебни заведения; за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по училищно и детско здравеопазване, както и за здравните кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.

Според синдикатите средното увеличение на минималните заплати е с около 200 лв. Така стартовите възнаграждения на сестрите и акушерките от общинските и областните болници се увеличават на 900 лв., а на лекарите без специалност - на 1100 лв. 

Началниците на клиники ще получават начална основна заплата 1500 лв - с 500 повече в сравнение със сега.

В университетските болници професионалистите по здравни грижи ще стартират с 950 лв., а медиците без специалност  - с 1200 лв.

Специализантите ще получават по-високи начални възнаграждения от 987 лв. 

Министър Ананиев изрази надежда, колективният договор да доведе до повече удовлетвореност от здравните услуги както на пациентите, така и на хората, работещи в сферата на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!