Петков увери, че българинът ще продължи да зарежда гориво на най-ниските цени в ЕС

Браншът призна, че надценката не трябва да е непосилно висока

Елена Николова 19 април 2022 в 19:31 4750 5

Снимка стопкадър

След среща с представители на Българската петролна и газова асоциация премиерът Кирил Петков увери, че от бранша ще направят всичко възможно българският потребител да продължи се ползва от най-ниските цени на горивата в ЕС, въпреки скока на световните пазари.

Министър-председателят, както и финансовият министър Асен Василев неколкократно заявиха, че цените на горивата в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

Петков отбеляза още, че "ако е възможно при първи динамики в намаляваща посока", това трябва да "бъде отразено и при бензиностанциите, където хората пълнят своите автомобили".

"Следим как върви цената на едро, как върви цената на световните пазари и как върви цената на бензиностанциите. Следим по цялата линия на добавената стойност. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалба, те трябва да са минимално пазарни", коментира премиерът. 

По думите му диалогът между правителството и бизнеса, свързан с горивата, е много конструктивен. 

"Ако искаме цените да продължават да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българите, въпреки че цените на световните пазари се качват, да имат най-малък удар върху техните сметки, когато пълнят своите автомобили, диалогът трябва да продължава. Трябва да има конструктивни общи действия", подчерта Петков и заключи: "Пазарът е свободен, но това е световна криза, която трябва да минем заедно".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) също коментира ситуацията, като отбеляза, че периодът е тежък както за потребителите, така и за търговците. Затова според него нито един търговец не бива да си позволява надценки, които да не отговарят на нормите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

20.04 2022 в 00:22

куролачия, писах на оня под теб. И ти недей да се пенявиш обаче. Съгласен съм с теб, преди да пиша видя, че днес цените за А95 в Унгария, Малта, Полша и Кипър са по-ниски в България.

Хвана Киро в поредна лъжа, полтора тысяч рублей бонус! :-)

Коментарът ми важи, писал съм го тук и преди. На тези ниски за ЕС цени който не може да си позволи бензин - да си държи таралясника в гаража.

3767

3

Име на профила

19.04 2022 в 23:48

сево, недей да се пенявиш, щом не ти е посилно собствено возило - качвай се на метро, на екотролей. И за теб е полезно, и за природата.

Та вожда ви за кого ги направи? :-)