Петков: Българският хляб е осигурен до 2023 г., няма проблем с доставките на петрол

Лукойл има план Б, ако бъдат спряно подаването от Русия

Ружа Райчева 08 март 2022 в 10:59 2114 3

Снимка БТА/Асен Тонев

Премиерът Кирил Петков гарантира, че с намерението на правителството за закупуване на милион и половина тона пшеница българският хляб ще е обезпечен поне до 2023 г. 

Това стана ясно от отговора на Петков на въпрос от Любен Дилов-син (ГЕРБ) по време на днешния извънреден блиц контрол в парламента. Въпросът бе зададен заради риска от сериозни затруднения на световния пазар на зърно, където 30% от износа е от Украйна и Русия.

"Решихме, че ще купим достатъчно количество за България до 2023 г. 1,5 милиона тона резерв жито, така че да можем да осигурим продоволствието на държавата. Българското правителство тази седмица ще набави тези количества, купуваме го на пазарни цени. То ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв. Трябва да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Мога да гарантирам на българските граждани, че независимо какво, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.", заяви министър-председателят. 

Засега няма проблем с доставките на петрол

„Лукойл” гарантират, че имат и план Б, ако спре подаването на руски петрол. Засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация”, заяви Петков в отговор на въпрос на Виктория Василева от „Има такъв народ”. Допуска се, че ЕК може да наложи още санкции на Русия, сред които отказ от руския газ и петрол, а България е силно зависима от тези доставки.

"Лукойл" е руска компания, но собствеността ѝ е швейцарска, заради което не попада под удара на санкциите и ще продължи да работи в България, обясни Петков.

„За газа министърът на енергетиката Александър Николов договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество”, докладва той.

Правителството ще изправи хуманитарна помощ на Украйна

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви и от парламентарната трибуна, че е бил в Украйна миналата седмица. Той твърди, че никой там не знае, че България ще предоставя хуманитарна помощ на украинците. „Защо се бавим и как ще осигурите пристигането на стоката до българите в Украйна?”, попита Костадинов.

Премиерът му отговори, че осем камиона с хуманитарни помощи са заминали за Украйна.

"На заседание на Министерски съвет взехме решение да отпуснем храни и медикаменти от държавния резерв на стойност от 1,4 милиона лева. Транспортът е отговорност на ресорния министър Николай Събев”, каза Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

08.03 2022 в 13:08

Ти! Пи ли си хапчетата тази сутрин?

5827

2

pisnamiotmutri

08.03 2022 в 12:02

1. По твоята логика следва единствено да вярваш на Путин. Само той знае отговорите на посоченото от теб. Смешник!

2550

1

alfakentavur

08.03 2022 в 11:03

Това същият Кирил Петков, който няколко дни преди инвазията каза, че "не му дрънка на война" ли е?
Това същият Кирил Петков ли е, който ден след инвазията се изцепи в Брюксел, че до 2-3 дни Украйна ще падне?
Нещо му нямам вяра.