Петър Славов: По делото "Белене" има данни за злонамерени действия на длъжностни лица

OFFNews 29 септември 2016 в 12:39 4910 5

„Мотивът да бързаме да платим на Русия реакторите за АЕЦ Белене, защото всеки ден текат лихви и затова да не обжалваме решението на Арбитражния съд, не е издържан. Няма пречка, независимо от плащането, да се поиска отмяна на решението. Ако се установи, че разглеждането на спора от външен арбитраж е било недопустимо, това решение може да бъде отменено от Върховния съд, било то на Швейцария, или от Върховния касационен съд на България“.

Това смята депутатът от Гражданската квота на реформаторския блок Петър Славов, който заедно с депутата Мартин Димитров беше допуснат да разгледа секретния документ, който е над 400 страници.

„Важното е плащането да се обвърже със съдействие от страна на Русия за продажбата на реакторите на трета страна“, заяви от своя страна Мартин Димитров по повод взетото вчера решение от Народното събрание за отпускане на над 1,2 милиарда лева финансова помощ към НЕК, които да се дадат за разплащане с руската фирма "Атомстройекспорт", от която сме купили реакторите.

Димитров и Славов заявиха, че търсят подкрепа в парламента за създаването на анкетна комисия по казуса „Белене“.

За тази цел са им необходими 48 подписа от депутати. Според двамата реформатори това се налага поради множеството неизяснени обстоятелства около дейността по проекта „Белене“. Те припомнят още, че сходна анкетна комисия е създадена през 2012 година, в 41 нс. Тя обаче не завършва своята дейност, заради предсрочните избори.

„Считаме че всички данни, изнесени в хода на делото в арбитражния съд в Женева, трябва да бъдат предоставени в прокуратурата, тъй като има данни за откровено злонамерени действия на длъжностни лица, които не само не са защитили държавния интерес, а е много вероятно и да са работили срещу него“, уточни Петър Славов, след като се запозна с документацията по делото.

Интересен акцент от документа е констатацията, че решението на арбитражния съд в Женева може да бъде обжалвано в Швейцария, но срокът затова е изтекъл и това до момента не е направено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

4

Виж ми ника!!

10538

3

Black Hex

29.09 2016 в 14:08

"... констатацията, че решението на арбитражния съд в Женева може да бъде обжалвано в Швейцария, но срокът затова е изтекъл и това до момента не е направено."

Аз се сещам за едни други обжалвания, които тогавашния министър на министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на бб1 трябваше да направи. Документите бяха подготвени. Но за да се внесат и разгледат трябваше да се плати такса от 20лв по двете дела. Общо 40лв.
Министъра си "питА ушите", скри се, пропусна нарочно срока и така нещата отмряха. А после всички се възмущавахме как бил продаден за жълти стотинки Корал!
После тоя министър взе че стана "любимо работно магаре" на бб и накрая го посочиха за президентин.

Ей така в удобно пропускане на срокове ви минава живота на мишлетата...

10564

1

ultra-73

29.09 2016 в 13:24

"решението на арбитражния съд в Женева може да бъде обжалвано в Швейцария, но срокът затова е изтекъл и това до момента не е направено"

А ЗАЩОООООООО???????? Това е равносилно на национално предателство!!!!!!!!