Пендаровски размисли. Отлага срещата с ОМО

OFFNews 14 януари 2022 в 09:23 1463 1

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отложи за неопределено време срещата с представители на ОМО „Илинден" ПИРИН и ОМО „Илинден“.

Официалната причина е пандемията, но македонското издание „Независен“ коментира, че това е очевиден опит да не се напряга ситуацията преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие, съобщи БНР.

Преди два дни Пендаровски обяви, че ще приеме представители от България по тяхно искане. Беше предвидено те да са 8 души от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански.

На 11 януари стана ясно, че е в кабинета на президента е постъпило искане за среща от ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден. В него двете македонски организации споменават за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври миналата година. "Смятаме, че реципрочността би била знак за равенство между българския и македонския народ", написаха от ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден.

Решението на Пендаровски да се срещне с представители на двете нерегистрирани от България македонски организации е в противоречие с политиката на досегашния премиер Зоран Заев, който напусна поста си в края на 2021 г.

"Нито е европейско, нито е правилно да се намесвате във вътрешните работи на други държави." Така Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО "Илинден" ПИРИН, ОМО Илинден и още няколко македонски организации от България през октомври миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови