Патриотите похвалиха ГЕРБ, че ги слушат за Истанбулската конвенция

OFFNews 25 януари 2018 в 15:31 7242 0

ПГ на „Обединени патриоти“ застава пред вас, за да изкаже своята благодарност към нашите коалиционни партньори от ГЕРБ, които ни послушаха, и отложиха тази спорна тема с Истанбулската конвенция, каза на брифинг днес в парламента лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Заявявам категорично, че ние сме против насилието над жени и деца, и мъже също, но виждате, че в българското общество се появи един голям смут, появиха се тълкувания на някои понятия, които създадоха много сериозно обществено напрежение. Затова и призовахме нашите коалиционни партньори да оттеглят, да забавят, да не бързат с тази тема, имаме и по-важни въпроси да решаваме, свързани с икономика, с доходи на българите, със стандарт на живот на българите, и те ни послушаха, отбеляза Сидеров.

Приемам това като една стъпка напред в повишаването на коалиционната култура. Както знаете в последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, но в момента съм удовлетворен – като председател на групата, че ГЕРБ ни послушаха, взеха решение да мине през обществено обсъждане тази тема, да се включат колкото се може по-широки кръгове. И това е правилно, това е разумното решение, каза още лидерът на „Атака“.

Депутатът Славчо Атанасов пък заяви, че членове 12, 14 и 60 от Истанбулската конвенция са тези, които изцяло изменят духа на документа. По думите му, евентуална пояснителна декларация, придружаваща конвенцията при ратификация, няма да има правна стойност. Атанасов посочи за пример Полша.

Ние внесохме питане до министър Цецка Цачева относно финансовите ангажименти, които България трябва да поеме с ратификацията на Конвенцията, както и законодателните промени, към които трябва да се пристъпи. Вчера приехме Конвенция за минималната работна заплата, която е подписана от България преди 48 години. Смятам, че подобен срок е приемлив и за Истанбулската, заяви депутатът Искрен Веселинов.

Относно развитието на казуса с язовирната стена на язовир „Бели Искър“ Сидеров допълни:

"Аз имах грижа за един язовир, който наистина се нуждае от ремонт, но такива са над 100 в България. А общо има 6000 язовира, някои от които са чисти водоеми. Сега, какъв е резултатът от това, че аз повдигнах този въпрос? Резултатът от това, че аз повдигнах този въпрос е, че вече има една работна група от няколко министри, под егидата на вицепремиера Симеонов, която ще се занимае с язовирите в България. И аз се радвам, че от частния случай с яз. „Бели Искър“ отидохме към разглеждане на всички язовири в България. Ще се направи класификация, ако трябва законови промени, така че да не изпитваме опасност всяка пролет да стане бедствие и катаклизъм. Това е добрият резултат. Аз се радвам, че вече няколко министри ще работят в тази работна група. Ще бъдат отпуснати съответните финанси, за да могат да се ремонтират стените на най-опасните язовири. Не само „Бели Искър“, който беше некоректно обявен от г-жа Нинова и един неин колега едва ли не като язовирът на "Атака". Няма язовир на "Атака", няма язовир на БСП, на ГЕРБ. Това са български язовири. Те са наследство от една стара система, която работеше по друг принцип. Много от тях вече са опасност и трябва да се види кои да останат, кои да се ремонтират и кои да бъдат префасонирани."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови