Първанов: Няма да отида на пленума, страх тресе "Позитано"

Нели Чолашка 29 януари 2014 в 12:28 5539 0

Георги Първанов  Снимка: Сергей Антонов
Георги Първанов Снимка: Сергей Антонов

Изчетох отново Устава на БСП, там понятие "самооизключен" няма. Националният съвет няма правомощия в частта членство, той може да ни поощрява, да ни извади от състава си, но не и да ни изключи. Страх и слабост тресе "Позитано".

Това обяви днес Георги Първанов по повод изявлението на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов от вчера, че хората около АБВ са се самоизключили от БСП и решение за изключването им ще бъде взето в събота на заседание на Националния съвет на партията.

Първанов обяви още, че няма да отиде на пленума в събота, защото не вижда мястото си в подобен сблъсък. Той не е в полза и на БСП, уточни той.

Бившият президент и бивш лидер на левицата уточни още, че не смята да съди партията, защото е "дълбоко свързан с нея" и напомни на хората на "Позитано" 20, че хиляди са участвали в подписка в негова подкрепа и ще трябва да изключат и тях от партията.

Времето ще произнесе присъдата,  твърди Първанов.

Георги Първанов обвини ръководството на БСП в по-тоталитарно поведение от това на ЦК на БКП преди 1989 г., когато централният комитет е предлагал провинилите се членове за изключване, но последна дума са имали градските им организации. "Самоизключването" пък му напомняло за "самоотлъчването" в Кодекса на труда преди 90-те.

Той твърди, че засега няма намерение да превръща АБВ в партия, макар че без да иска каза, че АБВ е "млада партия" и оправда това с лапсус. На евроизборите движението ще се яви под формата на коалиция. Засега няма да издават и останалите имена в листата, на която водач ще е евродепутатът Ивайло Калфин.

Бившият президент обяви, че държавата се нуждае от коалиционно управление, като в Германия, което да има поне 140 гласа в парламента. 

Той твърди, че няма да работи за предсрочни избори. Отрече и да се стреми към премиерски пост в правителство, излъчено от една нова коалиция.

Отново отрече да се е виждал с Бойко Борисов в дома му в Банкя и обяви, че ГЕРБ са основният опенент на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови