Партиите вече с безплатни клубове, но без шанса да ги превръщат в кръчми и магазини

OFFNews 18 декември 2019 в 18:38 3383 0

Всички партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове, няма да плащат наеми за централите и клубовете си, но и няма да могат да ги превръщат в кафенета, магазини или кръчми.

Това предвижда одобреното днес от правителството Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Партиите вече няма да заплащат наем, а ще се учредява безвъзмездно право на ползване върху имот - частна държавна собственост, за срок не по-дълъг от 10 години.

Същевременно политическите формации не могат да използват държавния имот за извършване на икономическа дейност, нито да ги отдават под наем или да ги преотстъпват за ползване.

От партийното ръководство ще трябва да декларират, че разполагат с необходимия финансов ресурс за стопанисването на имота.

Партиите ще заплащат данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за имота, всички експлоатационни разходи, както и тези за текущи поправки и ремонти.

При неплащане на разходите повече от три месеца, както и когато партията получи по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори, договорът се прекратява.

С промените в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост се разписва подробно и редът за ползване на имоти - частна държавна собственост от синдикатите. При ползването на такива имоти синдикалните организации не могат да осъществяват в тях икономическа дейност, нито да ги отдават под наем или да ги преотстъпват за ползване.

Синдикатът, на който е предоставен за безвъзмездно ползване имот - частна държавна собственост, също е длъжен да плаща данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за него, както и всички експлоатационни разходи и тези за текущи ремонти.

Наемните цени на имоти - държавна собственост ще се определят на база оценка, извършена от независим оценител, отчитаща условията на конкретния пазар и съобразена с приетите по реда на Закона за независимите оценители стандарти за оценяване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !