Парламентът с крачка към признаване на Гладомора в Украйна за геноцид, има решение на външната комисия

Йорданка Веселинова 20 декември 2022 в 19:09 2081 4

Снимка

Паметник на Гладомора в Киев.

Парламентарната комисия по външна политика призна Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. Общото проекторешение на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" мина с 9 гласа "за" и 3 "против" ("Възраждане" и БСП). 

Ангел Георгиев от "Възраждане" заяви, че събитията през 1932-1933 г. не отговаряли на определението "геноцид". Той реши да брани Русия и заяви, че Сталин, по чието време се развивали събитията, до ранна детска възраст не говорил руски. Ивелин Първанов от партията на Костадин Костадинов пък се загрижи за отношенията ни с Русия, които по думите му с това проекторешени сме "щели сме да отровим". Той попита защо НС не е приело решение за геноцида в Камбоджа, а Георг Георгиев от ГЕРБ и Стоян Михалев от ДБ му отвърнаха с призива да внесе такова и то щяло да бъде гласувано.

Виолета Комитова от "Български възход" пък попита защо било нужно сега да се приема такова решение. Деян Дечев от БСП пък реши да иска справка от МВнР дали имало друг акт на НС, в който се споменавала думата "геноцид".

В проекторешението е заложено още, че всяка последна събота на ноември ще се отбелязва Ден за почит и памет на жертвите на Гладомора в Украйна.

В текста е заложено още, че всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид ще се приема като акт на поругаване на паметта на милионите хора, загинали в Гладомора.

Гладоморът (Голодомор) е масов политически мотивиран глад, обхванал през 1932-1933 година цялата територия на Украинската ССР в границите, в които е съществувала тогава и предизвикал многомилионни човешки жертви. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

21.12 2022 в 10:25

Може би е нормално махалото на историята от единия край на отричане да се върне на другия, но трябва и да се позоваваме на фактите. Чел съм, че загиналите от глад руснаци са малко повече от загиналите украинци, тоест престъпният режим на Сталин е унищожавал селячеството поголовно, не по национален признак!?