Ексклузивно Коалиция ще има

Парламентът решава дали да има затвор за публикуването на анализи за банки

ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2014 в 07:41 2599 4

В първия парламентарен ден тази седмица депутати ще гледат на първо четене промените в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за разпространяването на информация за банки или финансови институции, които могат да "доведат до всяване на смут и страх в населението".

Предложението е на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев.

Текстовете гласят:

„Чл. 252а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.”

Когато с разпространяването на такива сведения са причинени значителни вреди на други хора или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 10:43

При банки , които са в тежко положение , тези които лъжат ,че банките са добре , ще ходят ли в затвора .
Или само казващите истината ?

16.07 2014 в 08:23

От кога свободата на словото се наказва със затвор?

16.07 2014 в 08:23

Подобен витиеват текст предложен за закон е меко казано "недоразумение". Надявам се са останали хора мислещи в парламента, а не машини за гласуване. Все пак вярвам, че здравия разум ще надделее, над клиентелизма на ДПС и в частност един от основните му стълбове "Данчо Ментата" - виден "депутат", "финансист" и "специалист" по изработване на бюджети /виж. последния - пак негово дело/.

16.07 2014 в 08:12

"ИЛИ ДРУГИ СВЕДЕНИЯ"- т.е. дори и да е истината
"може да предизвика" - т.е. и да не е предизвикала, по преценка на съда журналистът влиза в затвора.

Няко да е чел Оруел?