Парламентът не събра кворум, БСП и ДПС не бяха в залата

OFFNews 27 септември 2018 в 10:17 2329 0

Днешното заседание на парламента се провали. Депутатите не събраха необходимия кворум от поне 121 регистрации в началото на днешното пленарно заседание. 

Народните представители направиха три опита да се събере кворум. В залата обаче се събраха само 106 депутати. БСП и ДПС ги нямаше. И от двете партии обявиха, че осигуряването на кворум не е работа на опозицията.

"Това не е саботаж, тъй като ГЕРБ още от 2013 гoдина насам твърдят, че осигуряването на кворум е работа на мнозинството. Разбирам, че сегашното управление действа на принципа „като сгафиш и като се издъниш, обвини БСП“. Но в този случай това просто не работи, защото те си имат достатъчно депутати, за да си направят кворум, но очевидно част от тях не си направиха труда да дойдат до зала", коментира пред журналисти в кулоарите депутатът от БСП Александър Симов.

Социалистът обясни, че днес не се е регистрирал, защото е искал да види желание от страна на управляващите да работят. Каза още, че голяма част от колегите му днес са на срещи с хората в страната.

Същата позиция изразиха и от ДПС. "Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. Това е цитат, а не мое твърдение", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ след провала на заседанието. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че следващото заседание ще бъде утре. Малко по-късно тя заяви, че всички депутати, които "по неуважителни причини провалиха кворума", ще бъдат санкционирани. "Включително и тези, които бяха в зала, но не се регистрираха, ще бъдат санкционирани. Видях, че никой от БСП и ДПС, които бяха в зала, не се регистрираха", каза още тя. 

"Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред. Това е поведение, което не е съотносимо с това, за което техните избиратели са ги избрали да бъдат тук", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод бойкота на опозицията. По думите му от депутатите на управляващото мнозинство са отсъствали само 10-12 души, които са изпълнявали "своите ангажименти, свързани с парламентарните измерения в Европа".

Днес в парламента трябваше да бъдат разгледани окончателните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и законопроекти на първо четене за изменения в Закона за местното самоуправление и в Закона за правната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !