Парламентът не разреши безконтролна сеч на земеделски земи

OFFNews 27 януари 2021 в 17:50 2800 0

Тома Белев

Парламентарната комисия по земеделие и храните не допусна законови промени, с които можеше да се разреши безконтролна сеч на дървета в земеделски земи само с разрешение на кмета.

За промените в закона, предложени от депутата от ВМРО Александър Сабанов, в комисията са гласували едва двама народни представители, а 15 са били против.

Тома Белев от Асоциация на Парковете в България, който беше на заседанието на комисията, благодари във Фейсбук профила си на всички 997 граждани и организации, които защитиха дърветата и горите в земеделските земи с изпратено до парламента становище.

Законовата промяна на ВМРО беше направена по обичайния за това мнозинство - чрез заобикаляне на едно четене в парламента. В случая - с допълнение в Закона за пчеларството между първо и второ четене, с което променят чрез Заключителни разпоредби в Закона за селскостопанското имущество, като това няма нищо общо с първоначалната цел на законопроекта.

Сега законът гласи, че кметът на района или кметството може да даде разрешение за премахването до 5 дървета и на лозя до 1 декар. Ако предложението на Сабанов беше прието, всеки кмет можеше да разреши по своя преценка, без допитване и експертна оценка, пълно отсичане на 1 декар гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови