Паргов: Кметът Фандъкова незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2019 в 13:08 2007 0

В началото на септември ще приключим с подреждането на листата и кандидатурата за кмет на София.

Това каза председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов. „Всичко при нас върви по план-график. Готвим кампанията си за местните избори не от вчера. След подреждането на листата и кандидатурата ни за кмет на София ще завършим номинационната фаза и ще навлезем в горещата фаза на кампанията“, обясни той.

„В момента имаме всички основания да считаме, че на фона на общественото недоволство заради ремонт на ремонта или контрол над контрола, една огромна маса софиянци имат очакване за промяна на модела на управление и за начина на изразходване на средства“, добави още Паргов.

Той увери, че ще се направи всичко възможно БСП да се впише в очакванията на обществото и да предложи нови и успешни политики за града. 

Новата обществена поръчка за чистотата на столицата оставя съмнението, че софиянци ще плащат най-скъпата цена за тон за сметосъбиране и сметоизвозване, каза още Паргов. Той даде пример със сумите, които се заплащат в други европейски градове: „Цената е 90 евро в София, в Прага е 45 евро, в Мюнхен е 55 евро, а ние
като най-бедната държава в ЕС, в столицата се налага да плащаме почти двойно“.

По думите му новата обществена поръчка за чистотата на столицата оставя съмнението, че ситуацията няма да се
промени. „Оставаме в недоумение защо най-бедните ще плащат най-скъпо“, посочи Паргов. 

Настояваме кметът Фандъкова незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града, категоричен бе той. 

„ГЕРБ искат служебно да си купят изборите в София”, заяви още Паргов. И постави въпроса какво налага точно сега, в края на мандата, в този отпускарски месец август, тихомълком да се обяви тази поръчка, след като сега действащите договори изтичат чак в средата на 2020 година.

“Защо се връзват ръцете на бъдещия кмет на София и на бъдещия общински съвет?“, запита Паргов.

„Групата на социалистите в СОС настояваме тази комунална дейност да се изпълнява от общинско дружество“, добави още председателят на БСП - София. Той посочи, че решението трябва да се вземе от следващия кмет и следващия Общински съвет.

Начинът, по който се реализира обществената поръчка за чистотата на София, ограничава възможността на общинските съветници да изразят становище и да предприемат действия по една от най-важните комунални политики. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова. “Искаме да спасим общинското дружество „Чистота Искър”, заяви тя. 

Общинският съветник Альоша Даков коментира темата за избора между машинното и ръчното метене на улиците в София. „Машинното е и по-ефективно, и е по-евтино. А във въпросната обществена поръчка отново се залага на ръчно метене на улиците. “Недоумяваме защо не се предпочете машинното“, каза Даков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови