Отпадналите от обучението курсанти ще могат да продължат военната си служба

Кристина Минчева 12 декември 2023 в 12:44 1362 0

Комисията по отбрана

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Комисия по отбрана

Комисията по отбрана прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Част от тях предвиждат на курсантите, които отпадат от обучението, да се даде възможност за повторно приемане при определени условия или тези, които не желаят повторно да бъдат приети във военното училище без прекъсване, да могат да продължат военната си служба, като бъдат назначени във военни формирования при облекчена процедура. Промените са част от два Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерски съвет (МС) и "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС.

Членовете на комисията отхвърлиха предложението на МС Съветът по отбрана да се състои само от командирите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили. Така той запазва състава си и в него остават командирът на Съвместното командване на силите, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба "Военно разузнаване" и началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски". 

Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС предложи промени, свързани с разпоредбите при неизпълнение на договора от страна на курсантите. При приемане във висшите военни училища курсантите, които се обучават за нуждите на Министерството на отбраната (МО), сключват договор за военна служба, в който се включва и договорът за обучение. По време на обучението си курсантите са на издръжка на бюджета на МО. В мотивите към предложението се посочва, че вложените средства за една година обучение се равняват най-малко на 15 минимални работни заплати.

При отстраняване от обучението или при напускане по собствено желание курсантите възстановяват разходите за издръжка и обучение през съответния период. Проблемът според вносителя е, че голяма част от тези курсанти имат нисък социален статус и дължимите средства не са по техните възможности. По този начин се създават следващи затруднения по осигуряването на средствата от длъжника и по тяхното събиране от съответното военно училище.

Одобреното предложение на Гаджев дава възможност на отстранения курсант за повторно приемане при определени условия. В този случай няма да възстановява начислените разходи за издръжка. Тези, които не желаят повторно да бъдат приети във военното училище, могат без прекъсване да продължат военната си служба, като бъдат назначени във военни формирования при облекчена процедура. И в този случай няма да погасяват задълженията си, ако изпълнят договор, който е не по-кратък от 3 години.

МО също подкрепя направеното предложение. Според зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов възможността отпадналите курсанти да продължат да служат, ще допринесе за отбраната на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика