Орешарски: Оставката е добър личен избор и доста безотговорно отношение към обществото

OFFNews 14 януари 2014 в 09:49 5767 19

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Оставката е добър личен избор и доста безотговорно отношение към обществото. 

Това казва в интервю за в. "24 часа" премиерът Пламен Орешарски.

Той казва, че ако настоящият кабинет носи негативи, оценката ще поставят хората. "Струва ми се, че немалка част от нашите сънародници оценяват доста позитивно първите стъпки и резултати на кабинета", обяснява той.

На въпрос дали очаква радикализиране на протестите и сваляне на правителството, Орешарски отговаря: "Не знам как се вижда отвън, но искам да ви кажа, че имаме отлична координираност не само с вицепремиера Йовчев. Надявам се, че с въпроса си не призовавате за радикализиране на каквото и да било. Новата история след 1990 година показва, че след всяка радикализация обеднявахме. Не ми се иска това да продължава." 

Орешарски обяснява още, че предстоят няколко години за стабилизиране на държавата. "Въпреки това първите малки стъпки към подобрения в стандарта на хората вече бяха направени", отчита той и допълва, че правителството не обсъжда повишаването на данъците.

На въпрос дали се обсъжда данък богатство или отмяна на плоския данък, премиерът отговори: "Не зная какво точно се обсъжда. Аз нищо не обсъждам. За мен данъчната система, така както се конструира в периода 2006-2008 година, е доста адекватна за този етап на социално-икономическо развитие. Радвам се, че в предходния мандат не пипнаха нищо, щяха да развалят и тази система".

Пламен Орешарски обори упреците на бившия финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков, че правителството трупа дълг и харчи парите на децата ни.

"Дянков е в основата на провала във фискалната политика за отминалия мандат. Бих искал да го успокоя, че няма дори да се доближим до изразходваните от него 8 млрд. лв., с които влоши фискалната позиция на страната ни. Другото отново са празни от съдържание приказки, защото практически не задлъжняваме", подчертава той. И допълва: 

"Само искам да подчертая, че аз много мечтаех да заваря 8 млрд. лв. фискален резерв, колкото беше в 2009 г., а не половината от него. Мечтаех и правителственият дълг да е 10 млрд. лв. - равнището му от 2009 г. , а не 14,5 млрд. лв., колкото остави ГЕРБ. И вместо да мълчат по тези теми, по които резултатите им са плачевни, те правят неразбираеми коментари..."

Пламен Орешарски посочва като приоритети на своето правителство през тази година икономическо възстановяване и насърчаване на растежа, подобряване на административните услуги, рационализиране на здравеопазването - модернизиране на спешната помощ, рационализиране на лекарствената политика, реорганизиране на болничната помощ или поне подготовката за подобно реорганизиране.

"Няма да забравим и социалните политики, но не ги включвам между водещите, защото те са функция на възстановяването на икономиката и събирането на бюджетните приходи", обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews