Oчна ставка в следствието приключи без обвиняем за "Червей"

OFFNews 05 март 2015 в 18:27 4305 1

Скандалът "Червей" остана без обвиняем след поредния трети разпит в следствието днес.

Тодор Костадинов засега остава само свидетел. Той е човекът, отправил искането за използване на всички видове спецразузнавателни средства  по операцията. Костадинов, който в момента е зам.-ръководител на звеното, използващо СРС-та в ДАНС бе призован за трети път от разследващите.

Проведената очна ставка днес в националното следствие изправи Костадинов срещу служители на звеното. Според адвоката му Людмил Рангелов в секретните папки няма нито едно доказателство клиентът му да е извършил каквото и да е било престъпление. "Прокурорите, разследващи аферата с незаконните специални разузнавателни средства (СРС) по разработката "Червей", досега не са представили никакви данни за евентуално престъпление, извършено от бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов", обяви адвокат.

На 19 февруари Сотир Цацаров посочи Костадинов като основен заподозрян по делото заедно с вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

По думите на Цацаров, по чието предложение преди две седмици Висшият съдебен съвет отстрани шефката на СГС, Костадинов е заподозрян за съставянето на документ с невярно съдържание – мотивите към искането за СРС, експлоатирани по "Червей". Янева пък е разследвана за серията разрешения, позволили използването на СРС цели 300 дни. На нея също не са й повдигнати обвинения.

Според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата в рамките на разработката "Червей", ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от "Вътрешна сигурност" в министерството и разрешени от Владимира Янева. От тях обаче няма никакви резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови