Очаквано: Ветото на Радев върху закона за отбраната не мина

OFFNews 19 октомври 2017 в 10:54 5420 0

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Днес в парламента законът бе преразгледан, като "за" гласуваха 131 народни представители, 71 бяха против и 20 се въздържаха.

С новия закон се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг.

Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица, както и че "новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм."

С § 3 от приетия закон се предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

По време на дебатите Николай Цонков от БСП посочи, че левицата подкрепя ветото на президента.

Борис Вангелов от ОП посочи, че самите съставители на мотивите са се самоопровергали. Единствено, ако от БСП смятат, че могат да бъдат вечна опозиция, само тогава могат да имат притеснения, че е закрепен статутът на постоянния секретар, допълни Вангелов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаждев посочи, че ГЕРБ ще подкрепи отново промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и ще отхвърли ветото на президента.

„Във връзка с изискванията за постоянния секретар на отбраната в Закона за отбраната и въоръжените сили срещу, които президентът възразява, Гаджев припомни какво се е случило през март тази година. „Когато началник кабинета на министъра на отбраната беше назначен по заместване, в рамките на една седмица стана постоянен секретар на отбраната без преди това да има един ден трудов стаж в държавната администрация“, посочи още депутатът от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!