Обрат. След предложение на БСП и ДБ няма да се избира шеф на БНБ

Против бяха от "Има такъв народ", а "въздържали се" гласуваха от ДПС

OFFNews 25 август 2021 в 10:55 8491 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Любомир Каримански

Народното събрание няма да избере управител на Българската народна банка (БНБ) по предложение на депутатите проф. Румен Гечев (БСП) и на Атанас Атанасов от "Демократична България". Процедурата по избор на шеф на БНБ беше форсирана от депутати от "Има такъв народ".

"За" гласуваха 121 народни представители - от ГЕРБ, БСП, ДБ и ИБГНИ, с което предложението беше прието. "Против" бяха 61-а народни представители от "Има такъв народ", а "въздържали се" гласуваха 23-а депутати от ДПС.

"От името на нашата парламентарна група правим предложение да отпадне за обсъждане точката за проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ. Избирането на ръководство на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление и спокойствие за избора. Докато не формираме правителство, не е редно, има и други регулаторни органи, на които са им изтекли сроковете. Това ръководство на банката може да си изпълнява функциите, докато ние не си свършим нашата работа", каза от парламентарната трибуна Румен Гечев.

"Ние не можем тук да се разберем да съставим правителство, а започнахме да кадруваме в държавни органи", заяви Атанас Атанасов от ДБ.

Процедурата по избор на управител и подуправители беше започната миналата седмица от председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН). Предложено бе за гласуване в залата да бъде утвърден 3-дневен срок за номинации на кандидати, въпреки възраженията от членове на комисията, че срокът е твърде кратък.

Не беше приет аргументът на Георги Ганев, заместник-председател на бюджетната комисия от "Демократична България", срокът за номинации да бъде удължен на 7 дни, тъй като изборът на председател е важен, защото новият управител ще бъде пряко ангажиран с влизането на България в еврозоната. Освен това, при избора на сегашния управител срокът за предложения е бил 7-дневен.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ), който е заместник-председател на комисията, също поиска 7 дни: "Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно," каза той миналата седмица.

Аргументът на председателя на комисията Каримански срокът да остане 3 дни беше, че повечето му колеги народните представители в парламент са били и в предния, когато е бил поставен въпросът, но заради краткото време не се е стигнало до процедура.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови